Slovākija un Čehija Covid-19 ierobežošanas dēļ izsludina ārkārtējo stāvokli

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Slovākijas iedzīvotāji.
Slovākijas iedzīvotāji. Foto: AFP / Scanpix

Lai ierobežotu Covid-19 pandēmijas izplatību, Slovākijas un Čehijas valdības trešdien izsludinājušas ārkārtējo stāvokli.

Slovākijā ārkārtējais stāvoklis stāsies spēkā ceturtdien un ilgs 45 dienas, paziņojis premjerministrs Igors Matovičs. Tas piešķir valdībai papildu pilnvaras bargāku pasākumu īstenošanai, taču automātiski nenozīmē atgriešanos pie pilnīgas karantīnas, kāda tika ieviesta pandēmijas sākumposmā.

Pēc 45 dienām tiks lemts, vai ārkārtējo stāvokli pagarināt, vai arī "būs iespējams atgriezties pie normālas dzīves," feisbukā pavēstījis Matovičs.

Valdība jau pirmdien ieviesa stingrākus ierobežojumus, aizliedzot lielāko daļu publisko kultūras un sporta pasākumu. Izteikts arī aicinājums plašāk lietot sejas aizsargmaskas un izvairīties no ģimenes svinībām.

Savukārt Čehijā ārkārtējais stāvoklis stājas spēkā no pirmdienas, un tā laikā divas nedēļas stadioni līdzjutējiem būs slēgti, bet citu iekštelpu un brīvdabas pasākumu apmeklētāju skaits būs stingri ierobežots.

Iekštelpās rīkotos pasākumus nedrīkstēs apmeklēt vairāk kā desmit cilvēki, kamēr brīvdabas pasākumu dalībnieku skaits būs ierobežots ar 20.

Tomēr tas neattieksies uz ģimenes svinībām, darbavietām, kinoteātriem un teātriem.

Tajā pašā laikā šīs divas nedēļas būs liegts uzvest mūziklus un operas, jo, kā norādījis Čehijas veselības ministrs Romāns Primula, "dziedāšana ir viena no riskantākajām nodarbēm".

Tikmēr Slovākijā publisko pasākumu dalībnieku skaits nedrīkstēs pārsniegt 50 cilvēkus.

Savukārt Čehijā rajonos, kur infekcija strauji izplatās, tiks slēgtas arī vidusskolas un notiks pāreja uz attālinātajām mācībām.

Ierobežojošie "pasākumi galvenokārt attiecas uz brīvā laika pavadīšanu un netraucē tautsaimniecībai," uzsvēris Primula.

Ārkārtējā stāvokļa spēkā stāšanās līdz pirmdienai Čehijā atlikta, lai netraucēti varētu noritēt piektdien un sestdien paredzētās Senāta un reģionālās vēlēšanas.

Tā dēvēto pirmo pandēmijas vilni Čehija un Slovākija pārdzīvoja martā un aprīlī, taču tolaik abās valstīs tika reģistrēts daudz zemāks inficēšanās un mirstības līmenis nekā daudzās Rietumeiropas valstīs.

Taču septembrī Slovākijā strauji audzis inficēšanās gadījumu skaits, un otrdien tika reģistrēti 567 jauni inficēšanās gadījumi, kas līdz šim ir augstākais inficēto skaits kopš pandēmijas sākuma.

Kopumā Slovākijā reģistrēts 10 141 inficēšanās gadījums un 48 Covid-19 izraisīti nāves gadījumi.

Tikmēr Čehijā pēdējo nedēļu laikā inficēto kopskaits sasniedzis 67 850, bet otrdien vien reģistrēti 1965 jauni inficēšanās gadījumi.

Savukārt Covid-19 upuru skaits Čehijā jau pārsniedzis 630 cilvēkus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu