Bažas par iespējamu Covid-19 uzliesmojumu vēl vienā pilsētā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Covid-19 uzliesmojums noticis Valmieras tehnikumā un mācību iestāde jau lēmusi uz laiku pāriet uz mācībām attālinātajā režīmā. Taču pastāv bažas, ka uzliesmojums varētu veidoties arī plašāks, vēsta ReTV.

"Tas bija negaidīts pārsteigums, kopumā jau 14 gadījumi, astoņi bez simptomiem. Šobrīd tehnikums ir veicis galvenos priekšdarbus, lai situāciju uzlabotu, jo situācija ir apzināta, bet astoņi bez simptomiem – norāda, ka mēs neapzināmies, kāda ir situācija Valmierā un kopā visā valstī," ReTV Ziņām sacīja tehnikuma direktore Vineta Melngārša.

Viņa pastāstīja, ka par pirmo inficēšanās gadījumu bijis zināms jau 29. septembrī, taču pedagogu un darbinieku testēšana noritēja 2. oktobrī. Ātrāk to nebija iespējams veikt laboratorijas noslodzes dēļ.

Tehnikumā mācās apmēram 500 audzēkņu. Kā novēroja ReTV Ziņas, izglītības iestāde šodien nav slēgta. Tajā aizvien uzturas darbinieki un veic ikdienas pienākumus. Tikmēr skolēni no dienesta viesnīcas lielākoties ir devušies mājās un šeit valda klusums.

Audzēkņiem bija atļauts paņemt mācībām nepieciešamos līdzekļus, savukārt personīgās mantas palikušas dienesta viesnīcā. Tajā šobrīd atļauts uzturēties audzēkņiem, kuri atrodas praksēs, uzrādot negatīvu Covid-19 testu. Tikmēr visā mācību iestādē turpinās rūpīga dezinfekcija.

Pēc ReTV Ziņu dienesta rīcībā esošas informācijas, daudzi mācību iestādē strādājošie un tās audzēkņi teju nedēļu ir uzturējušies Valmieras pilsētas vidē. Līdz ar to ir satraukums, vai vīruss nevarētu izplatīties plašāk.

Valmieras dome šobrīd uzskata, ka nekādas papildu darbības situācijas regulēšanai nav nepieciešamas, vēstīja ReTV Ziņas.

"Valmieras pilsētas pašvaldība darbojas atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) norādījumiem. Informējam, ka šodien Valmierā nav noteikti nekādi citi [ar saslimušajiem vai kontaktpersonām nesaistīti] papildu ierobežojumi" ReTV Ziņām skaidroja Valmieras domē.

Valmieras dome neplāno arī lūgt siekalu testus, lai pastiprināti testētu sabiedrības grupas, lai gan Veselības ministrijā ReTV Ziņām norādīja, ka pašvaldības ir tiesīgas to darīt un tā būtu atbildīga rīcība.

Kā pēc Ministru kabineta sēdes žurnālistiem norādīja SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, jebkura vieta, kur ir kāds Covid-19 inficētais un pastāv risks, ka šī persona var inficēt citus, uzskatāma par vīrusa perēkli.

"Pateikt, ka Valmiera nav perēklis, mēs nevaram, tur noteikti ir perēklis no epidemioloģiskā viedokļa, kur cilvēki inficējas, kur bija iespēja inficēties citiem cilvēkiem un kurus mēs saucam par kontaktpersonām," sacīja Perevoščikovs.

Kā liecina SPKC apkopotā informācija, Valmierā pašlaik ir 14 aktīvi Covid-19 gadījumi - tieši tikpat, cik saistīti ar uzliesmojumu tehnikumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu