VIDEO Ielūkojies, kā izskatīsies "Rail Baltica" stacija lidostā "Rīga" (4)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Rail Baltica" dzelzceļa stacijas un infrastruktūras projekts starptautiskajā lidostā "Rīga" sagatavots būvniecībai, pavēstīja dzelzceļa projekta "Rail Baltica" īstenotāja Latvijā SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" komunikācijas vadītāja Rita Voronkova.

Viņa norādīja, ka ir pabeigta projektēšana "Rail Baltica" dzelzceļa stacijai un saistītajai infrastruktūrai starptautiskajā lidostā "Rīga", kā arī ir saņemts Valsts dzelzceļa tehniskās inspekcijas apstiprinājums būvprojektam. Projekts saņēmis 32 institūciju saskaņojumus un atļauju sākt ātrgaitas dzelzceļa un avio savienojuma centra būvniecību.

"Rail Baltica" stacijas un infrastruktūras projekts lidostā "Rīga" ietver jaunas, trīs līmeņu, stacijas izbūvi. Pirmajā jeb zemes līmenī būs pieeja stacijas un lidostas kompleksam: jauni piekļuves ceļi, auto un velo stāvvietas, kāpnes, eskalatori un lifti, lai nokļūtu citos stacijas stāvos. Stacijas otrajā stāvā būs pasažieru uzgaidāmās telpas, biļešu tirdzniecības automāti un kases, informācijas stendi, bet trešajā stāvā būs ātrvilciena un ekspreša no Rīgas centra pietura. 

Lai dzelzceļš aizņemtu mazāk vietas, "Rail Baltica" dzelzceļš un stacija lidostā "Rīga" tiks izvietota uz dzelzceļa estakādes, kuras augstums būs apmēram 10 metru. Tāpat tiks veidots uzbērums un 113 metrus garš dzelzceļa pārvads pār K.Ulmaņa gatvi.

Projektu izstrādājis atklātā starptautiskā konkursa uzvarētājs - triju valstu uzņēmumu apvienība "Prosiv", kuru veido Itālijas "Sintagma", Slovākijas "Prodex" un Latvijas "Vektors T". Personu apvienībai "Prosiv" atbilstoši līgumam bija jāizstrādā "Rail Baltica" stacijas, saistītās infrastruktūras un estakādes starptautiskajā lidostā "Rīga" būvprojekts, kā arī būs jāveic autoruzraudzība būvdarbu laikā. Līguma kopējā summa ir 4,5 miljoni eiro. Kopējais projektējamās līnijas garums bija 4,4 kilometri.

Šobrīd konkursā tiek meklēts būvnieks. Konkursa otrajā kārtā tiek vērtēti astoņi kandidāti. Paredzēts, ka 2020.gada beigās ar konkursa uzvarētāju tiks slēgts līgums un 2021.gadā tiks sākti būvdarbi.

"Rail Baltica" projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma (1435 milimetru) dzelzceļa līniju ar vilcienu maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā.

Paredzēts, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, ieskaitot atzaru, ko nolemts izbūvēt starp Kauņu un Viļņu. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem. Plānots, ka "Rail Baltica" dzelzceļa līnija būs gatava satiksmei 2026.gadā.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu