Atklāta saruna ar Zviedrijā dzīvojošu latviešu mediķi, kura divas reizes inficējusies ar Covid-19 (21)

Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Latviete Aiga (vārds ir mainīts) jau vairākus gadus dzīvo un strādā Zviedrijā. Ikdienā viņa ir mediķe, kura strādā frontes pirmajā līnijā un ārstē Covid-19 pacientus. Viņas stāsts ir unikāls ar to, ka Aiga rudenī otrreiz inficējās ar koronavīrusu. Sarunā ar portālu "Apollo" latviete pastāstīja, kā inficējās ar vīrusu, savu darba ikdienu un kopējo situāciju Zviedrijā.

Inficēšanās ar Covid-19

"Pirmajā reizē man paņēma asins analīzes, kas uzrādīja antivielas. Tajā brīdī, kad man bija Covid-19 simptomi, testu uztaisīt nesanāca, tāpēc vienkārši paliku mājās. Pēc tam, kad vairs nebija simptomu, parādījās antivielas asinīs, kas norādīja uz to, ka jau biju izslimojusi koronavīrusu," stāsta Aiga.

Otrajā reizē viņa veica Covid-19 testu (deguna uztriepe). "Pirmajā testā rezultāts bija negatīvs, bet pēc četrām dienām atkārtotais tests uzrādīja pozitīvu rezultātu. Otrajā saslimšanas reizē simptomi bija viegli, principā tikai neliels klepus."

Pirmo reizi Aiga ar Covid-19 inficējās pavasarī, bet otro reizi rudenī. Latviete gan nav 100% pārliecināta par inficēšanās avotu, taču ir diezgan droša, ka tas noticis darbā.

"Esmu diezgan droša, ka inficēšanās notika darbā, jo pavasarī sāku strādāt tieši ar Covid-19 slimniekiem," stāstīja Aiga.

Otrajā reizē Aigai gan īsti nav skaidrs, kur tieši darbā notika vīrusa izplatība. "Konkrētu avotu ir grūti noteikt, jo tas varēja būt kāds no personāla vai arī kāds no pacientiem."

"Teikšu atklāti - man nav bail no Covid-19, bet zinu, ka apkārtējiem cilvēkiem ir paniskas bailes," norādīja Zviedrijā dzīvojošā latviete.

Aiga stāsta, ka viņa strādā darbā, kas ir visaugstākajā riska grupā. "Ne visi ir mediķi un strādā slimnīcā. Manos tiešajos darba pienākumos ir aprūpēt tieši gados jau vecus cilvēkus." 

Darbs frontes pirmajā līnijā

Pavasarī, kad Covid-19 strauji izplatījās, Aigai no slimnīcas geriatrijas nodaļas bija jādodas palīga kolēģiem ārstēt koronavīrusa pacientus.

"Tie cilvēki, kurus esmu redzējusi, viņi ir bijuši ļoti slimi. Viņiem ir bijušas vairākas hroniskas slimības un to cilvēku ķermenis vienkārši fiziski vairs nespēj cīnīties ar Covid-19," stāstīja Aiga.

"Šie pacienti tiek uzskatīti par Covid-19 slimniekiem, jo vīruss ir novājinājis pilnībā visu ķermeni, ka cilvēks pats vairs nevar paelpot.

Sliktākais ir tas, ka šis process notiek ļoti ātri un strauji," skaidro medmāsa.

Latviete stāsta, ka nosacīti varētu teikt, ka, ja šie smagi slimie pacienti nebūtu inficējušies ar koronavīrusu, tad viņi noteikti vēl kādu laiku dzīvotu.

Aiga teic, ka vīrusa eksistenci noliegt nevar, turklāt tas izplatās, kā arī Covid-19 ietekmē mūsu dzīvi.

"Es nepiekrītu tādai politikai, ka vīrusa ierobežošanas dēļ būtu jāaiztaisa viss ciet, bet piekrītu tam, ka cilvēkiem ir jāievēro drošības pasākumi," savu viedokli skaidro medicīnas māsa.

Kā piemēru Zviedrijā dzīvojošā latviete min savu darbu. "Mēs, mediķi, regulāri mazgājam un dezinficējam rokas, kā arī lietojam visus aizsarglīdzekļus, lai pasargātu paši sevi un pacientus, taču reizēm ar to vienkārši nepietiek."

"Mēs nevaram noteikt, kur vīruss atrodas, kā tas izplatās. Pat uz sejas maskām ir norādīts, ka tās pilnībā neaizsargā nevienu no inficēšanās," stāsta Aiga.

Latviete uzskata, ka cilvēkiem ir jābūt piesardzīgiem, taču, viņaprāt, drastiskus ierobežojumus ieviest nevajadzētu - "ar iebiedēšanas metodēm, ar naudas sodiem, ar policiju".

"Cilvēki jau ir izolēti no sabiedrības un tas rada vientulības sajūtu.

Ar šādiem ierobežojumiem šī sajūta tikai pastiprinās, kā rezultātā var pieaugt citu nāves iemeslu skaits," stāsta medmāsa.

Aiga savā darbā novērojusi tendenci, ka slimnīcā arvien vairāk tiek nogādāti cilvēki, kuri pārmērīgos daudzumus lietojuši alkoholu.

"Cilvēks sēž mājās, darīt viņam nav ko, viņš nolemj bailes un neziņu aizpildīt ar alkoholu," stāsta latviete.

"Es pati izvēlējos kļūt par mediķi, tāpēc mūsu galvenais uzdevums pašlaik ir pēc iespējas vairāk pasargāt sevi un palīdzēt citiem cilvēkiem. Ir skaidrs, ka cilvēkos ir radušās lielas bailes, arī mediķiem ir bail," teica Aiga.

Medmāsa atklāj, ka daudzi mediķi joprojām stāsta, ka viņi būtu ar mieru iet vēlreiz cauri visam, kas notika pavasarī, taču pati Aiga to nevēlas.

"Pavasarī Covid-19 bija kaut kas pavisam jauns un nezināms. Mēs nezinājām, kā vīruss darbojas, izplatās, līdz ar to viss nezināmais biedēja,"

stāsta Zviedrijā dzīvojošā latviete.

Aiga norāda, ka pavasarī darbs netika darīts kvalitatīvi, jo bijis liels cilvēciskais faktors. "Tajā laikā bija liels haoss un no tā arī radās visas traģēdijas. Daudz kas tika palaists garām."

Medmāsa atminas, ka pavasarī darbs tika darīts ārkārtīgi lielā spriedzē.

"Ir briesmīgi redzēt, kā 24 stundu laikā nomirst, piemēram, septiņi pacienti.

Cilvēki raudāja, mediķi raudāja, kā rezultātā radās psihiskas problēmas. Normālos apstākļos nāve tik strauji neiestājas."

Aiga norāda, ka darbā bija arī iespējas mediķiem vērstiem pēc psihoterapeita palīdzības, taču viņai tas nav bijis nepieciešams.

Darba diena Covid-19 pandēmijas laikā

Aiga stāsta, ka ierodoties slimnīcā uzreiz ir jāuzvelk slimnīcas sagatavotās drēbes, jo Covid-19 nodaļā ar paša apģērbu iet nevarēja.

"Tālāk ir jādodas uz Covid-19 nodaļu, kur katram pacientam ir atsevišķa palāta un visas durvis tiek turēts pilnībā ciet," atklāj medmāsa.

Viņa norāda, ka nodaļā atrodas arī priekštelpa un atsevišķa kopējā telpa, kur mediķiem ir atļauts uzturēties bez aizsargtērpiem.

"Tad, kad ir jādodas pie pacienta, ir jāvelk aizsargtērpi. Protams, ir izstrādāta instrukcija, kā tērpi ir jāuzvelk un jānovelk. Pirms un pēc pacienta apskatīšanas ir obligāti jādezinficējas," stāsta Aiga.

Pēc pacienta apskatīšanas tērpi atkal tiek novilkti un mediķi dodas uz kopējo telpu bez aizsargtērpiem.

"Pašreizējā situācija Zviedrijā kļūs nopietnāka - valdība izsludina stingrākus ierobežojumus. Arī saslimstības tendence turpina augt," stāsta Aiga.

Covid-19 situācija Zviedrijā

Latviete atklāj, ka Zviedrijā Covid-19 dēļ noteiktie ierobežojumi jau kopš pavasara esot bijuši ieteikumu formā.

Zviedrijā esot ierobežojumi, kas nosaka, ka tiem, kuriem ir iespējams strādāt no mājām,  to arī cenšas darīt. Arī veikalos ir noteikts, ka jāievēro divu metru distance, par ko liecina arī uz grīdas salīmētās norādes.

Aiga stāsta, ka tāpat arī kases ir nodalītas ar aizsargstikliem. Arī autobusos pasažieri ar iegādātajām biļetēm nedevās pie šofera un neatskaitījās.

"Nosacīti sanāca, ka ar autobusu varēja braukt par brīvu. Arī sēdvietas tika sadalītas, lai nodrošinātu divu metru distanci," saka latviete.

Salīdzinot ar pavasari, kad pulcēties vienā vietā varēja līdz 50 cilvēkiem, rudenī šis skaits samazināts līdz astoņiem.

"Principā visas rekomendācijas ir noteiktas ar uzsvaru, ka bez vajadzības nekur nevajadzētu doties," atklāj medmāsa.

Zviedrijā dzīvojošā latviete norāda, ka rudenī esot slēgti baseini pieaugušo grupu nodarbībām (bērniem tas ir atļauts) un sporta kompleksi.

"Nav gluži tā, ka Zviedrijā viss ir brīvi."

Izklaidēs vietās esot atļauts pulcēties līdz astoņiem cilvēkiem, kā arī alkoholu drīkstot pārdod līdz plkst. 22. 

Aiga atklāj, ka Zviedrijas sabiedrība pašlaik ir bailēs, taču katram cilvēkam baiļu pakāpe ir citādāka.

"Ja cilvēkam ir nomirusi kāda pazīstama persona, tad viņš pavisam noteikti ir sabiedēts. Arī mani kaimiņi staigā sejas maskās un ir sabiedēti."

"Savukārt veikalos ir cilvēki, kuri staigā ar maskām, ir, kuri staigā bez. Tā, protams, ir katra cilvēka paša atbildība," stāsta latviete.

Medmāsa uzsver, ka viņai pašai ir jābūt īpaši atbildīgai. "Es strādāju tomēr par mediķi un mans pienākums ir būt atbildīgai. Ja man kāds nāk tuvāk, tad es, protams, atkāpjos."

Aiga stāsta, ka viņa arī seko līdzi situācijai Latvijā.

"Ir skumīgi skatīties, ka situācija ir tāda, jo uzskatu, ka tas ir pārspīlēti. Domāju, ka manipulācijas ar Covid-19 statistiku notiek visā pasaulē."

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu