Klātienē drīkstēs notikt starptautisko testēšanas institūciju organizētie svešvalodu pārbaudījumi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Klātienē drīkstēs notiks starptautisko testēšanas institūciju organizētie svešvalodu pārbaudījumi, bet nepārsniedzot desmit izglītojamos vienā grupā, šodien Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēdē lēmusi valdība.

Valdība šodien noteica atsevišķu mācību procesa norišu regulējumu - starptautiskas testēšanas institūcijas pārbaudījuma svešvalodā norisi un mācību satura apguvi ģimenē procesa saskaņošanu ārkārtējās situācijas laikā.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātajā rīkojumā skaidrots, ka atļauja klātienē kārtot svešvalodu pārbaudījumu nepieciešama, piemēram, Vācijas Izglītības un zinātnes ministru konferences Vācu valodas pārbaudījuma gadījumā, kurš tiek organizēts tikai reizi gadā, un norisinās visās valstīs vienlaikus pēc vienota centralizēta parauga.

Šogad rakstiskā daļa paredzēta 24.novembrī. Mutvārdu daļa attiecīgi laika posmā no 26.novembra līdz 15.decembrim. Šāda pārbaudījuma kārtošana dod izglītojamam iespēju tālāk studēt un iegūt izglītību Vācijas izglītības iestādēs.

IZM atzīmē, ka šāda pārbaudījuma rezultāts tiek uzskatīts par attiecināmu un derīgu vērtējumu arī kontekstā ar Latvijas pārbaudījumu regulējumu.

Ministrija arī norāda, ka šādās norisēs runa ir par nelielu izglītojamo dalību klātienē, un to laikā tikts ievēroti jau visi tieši noteiktie piesardzības pasākumi atbilstoši epidemioloģiskai situācijai, ārējiem normatīvajiem aktiem un izglītības iestādes iekšējai darba kārtībai, tai skaitā, sejas un deguna aizsegi personām no 13 gadiem, telpu vēdināšana, fiziska distancēšanās, higiēnas prasību īstenošana un strikta plūsmas organizācija, pārbaudījumu kārtotāju klātbūtne pēc iespējas mazākās vienībās.

Vēl rīkojums papildināts ar regulējumu par to, kā ārkārtējās situācijas laikā atvieglot saskaņošanas procedūru, lai mācību saturu izglītojamais var apgūt ģimenē pamatizglītības ieguves posmā. Par šādu mācību procesa norisi atbilstoši tiesiskajam regulējumam atbildīgi izglītojamā vecāki.

Pašlaik šo procesu regulē Ministru kabineta noteikumu "Kārtība, kādā izglītojamie tiek uzņemti vispārējās izglītības programmās, speciālajās izglītības iestādēs un speciālajās pirmsskolas izglītības grupās un atskaitīti no tām, kā arī pārcelti uz nākamo klasi".

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, dažādus praktiskas dabas izaicinājumus un problēmas, uz ārkārtējās situācijas laiku noteikts, ka mācību apgūšanu ģimenē procesa organizēšanai, lai atbildīgās personas varētu pieņemt attiecīgus lēmumus, nepiemēro prasību par ārsta izsniegtu izziņu vai psihologa atzinumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu