Zinātnieki skaidro, kāpēc Covid-19 pandēmiju nevar apturēt (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: taras.chaban/Shutterstock

Turcijas zinātnieki atklājuši, ka Covid-19 vīrusa koncentrācija asimptomātisko pacientu ķermenī ir lielāka, nekā pacientiem, kuriem ir simptomi. Zinātnieki uzskata, ka tas būtiski atšķir jauno Covid-19 vīrusu no citiem patogēniem vīrusiem un izskaidro, kāpēc daudzām valstīm neizdodas ierobežot pandēmiju, ziņo žurnāls "Infection". 

Iepriekšējie pētījumi liecina, ka asimptomātiski vīrusa "nesēji" var izplatīt infekciju, pat, ja viņiem nav klepus vai temperatūra. Turcijas zinātnieki nolēma noteikt saistību starp slimības gaitu un koncentrāciju (slodzi) Covid-19 vīrusam. 

Viņi novērtēja vīrusa koncentrāciju sešu veidu pacientiem, kuri atšķīrās pēc vecuma un slimības smaguma pakāpes. 

Pētnieki savāca paraugus no rīkles, mutes dobuma, deguna dobuma un taisnā zarnas, kā arī siekalu, asins un urīna testus no 60 pacientiem, kuriem bija konstatēts Covid-19. Ceturtajai daļai no pacientiem nebija simptomu. Kopumā zinātnieki analizēja 360 paraugus. 

Tika atklāts, ka visiem asimptomātiskiem pacientiem ir lielāka vīrusa koncentrācija nekā tiem, kuriem ir simptomi. Turklāt, palielinoties slimības smaguma pakāpei un pacientu vecumam, šis rādītājs samazinās. 

"Covid-19 ir sarežģīta mīkla, kas sastāv no daudzām citām mīklām. Lai visu saliktu kopā un redzētu kopējo "bildi", ir steidzami nepieciešami virusoloģiskie un imunoloģiskie pētījumi," raksta pētījuma autori. 

"Šis pētījums parāda to, ka asimptomātiskiem pacientiem ir lielāka Covid-19 vīrusa koncentrācija nekā inficētajiem ar simptomiem, un, pieaugot slimības smaguma pakāpei, tiek novērots ievērojams vīrusa koncentrācijas samazinājums," turpina zinātnieki.

Pēc zinātnieku domām, zemā Covid-19 vīrusa koncentrācija ir saistīta ar faktoriem, kas nosaka sliktu izplatības kursa prognozi. 

Zinātnieki norāda, ka augstāka Covid-19 vīrusa koncentrācija pacientiem bez simptomiem, iespējams, ir tikai "aisberga virsotne" no visām problēmām, kas saistītas ar Covid-19 izplatīšanos.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu