Rīgā ierodas repatriācijas avioreiss no Londonas. ĀM rūpīgi izvērtējusi katru pieteikumu uz to (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pasažieru terminālis starptautiskajā lidostā "Rīga". Ilustratīvs attēls.
Pasažieru terminālis starptautiskajā lidostā "Rīga". Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Pirmdienas, 28. decembra, vakarā Rīgā ierodas repatriācijas avioreiss no Londonas. Uz Latviju repatriē 46 mūsu tautiešus, kam patiesi ir neatliekama nepieciešamība atgriezties Latvijā, un nevar gaidīt līdz 1. janvārim, līdz kuram regulārā aviosatiksme ar Lielbritāniju ir slēgta, vēstī "TV3 Ziņas"

Sākotnēji repatriācijas reisam uz Rīgu pieteicās 140 Latvijas valsts piederīgie. Ārlietu ministrija rūpīgi izskatīja katru pieteikumu. Atmesti tie, kas vēlējušies vienkārši ierasties Latvijā brīvdienās. Daļa pārprata, ka "Brexit" dēļ 1. janvārī kļūst par nelegālajiem imigrantiem, bet tā tas nav. Līdz ar to šie argumenti netika atzīti par ārkārtējai situācijai atbilstošiem, lai repatriētu uz Latviju. Bet lielākā daļa paši sev vien zināmu iemeslu dēļ atteicās. Var pieļaut iespēju, ka šie cilvēki nevēlējās pavadīt desmit dienas stingri kontrolētā pašizolācijas viesnīcā.

Ar repatriācijas reisu reisu pirmdienas vakarā ierodas arī 32 igauņi un 66 lietuvieši. Pēc nosēšanās Rīgā, igauņus uzreiz pārsēdinās avioreisā uz Tallinu, savukārt lietuviešus ar autobusiem un policijas konvoja vadībā izvedīs ārā no Latvijas. Savukārt repatriētie Latvijas valsts piederīgie uzreiz nepametīs lidostu "Rīga".

"Mūsu valstspiederīgie tiks testēti lidostā. Tas nozīmē, ka uzreiz pēc izkāpšanas no lidmašīnas un vēl pirms robežas šķērsošanas tiks veikts Covid-19 tests.

Tālāk mūsu valsts piederīgie ar autobusiem uzreiz tiks vesti uz viesnīcu un būs pārliecināšanās, ka visi tiešām nonāk šajā viesnīcā," norāda Ārlietu ministrijas sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Beķeris.

Līdz viesnīcai "Elephant", kas ir tuvu lidostai, visticamāk, veidos speciālu satiksmes drošības koridoru. Ja par atgriešanos Latvijā maksāja paši repatrianti, tad viesnīcu un ēdināšanu pilnībā sedz valsts. Obligātā pašizolācija šajā viesnīcā – turpmākās desmit dienas.

"Ēdināšana nenotiek visiem kopīgi. Tā notiek katram atsevišķi, tātad numuriņos. Mūsu valstspiederīgie tiks nodrošināti ar regulārām maltītēm visas dienas garumā visas šīs 10 dienas. Ja nu ir kādi sūtījumi, īpaša nepieciešamība, zāles, tas būs iespējams nogādāt. Taču viesnīcu viņi nevarēs atstāt šīs visas 10 dienas," skaidro Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Tas nozīmē, ka pie šiem repatriantiem ciemos arī nedrīkstēs nākt neviens no malas. Katra persona repatriantu pašizolācijas viesnīcā valstij izmaksās 45 eiro – 35 par izmitināšanu, bet 10 eiro par ēdināšanu. Ja repatrianti vēlēsies paaugstināt savu komfortu, paši no savas kabatas varēs piemaksāt par augstākas klases istabu. Ja ārpus valsts apmaksātajā ēdienreizēm vēlēsies ko citu, tad tas būs pašam jāsedz.

Katrs repatriants līdz Covid-19 testu rezultātu saņemšanai tiek uzskatīts par potenciālo slimnieku. Ja Covid-19 atklāsies, tad uzturēsies viesnīcā līdz atveseļosies. Ja vajadzēs medicīnisko palīdzību, tā tiks nodrošināta.

Otrdien arī Tallinā nolaidīsies repatriācijas reiss, kurā būs desmit Latvijas valstspiederīgie, un Ārlietu ministrija gādās par viņu konvojēšanu uz Latviju un arī nogādāšanu valsts speciāli ierādītājā viesnīcā.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu