Lietuvas mediķus iecerēts vakcinēt janvāra laikā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 vakcīna. Ilustratīvs attēls.
Covid-19 vakcīna. Ilustratīvs attēls. Foto: Viacheslav Lopatin/Shutterstock.com

Lietuva cer visus mediķus vakcinēt pret Covid-19 šā mēneša laikā, otrdien preses konferencē norādījis veselības ministrs Arūns Duļķis.

"Janvārī varētu tikt vakcinēta visa mediķu kopiena - ne tikai tie mediķi, kuri strādā tieši [ar Covid-19 pacientiem]," viņš sacījis žurnālistiem.

Pēc ministra teiktā, pašlaik piecām slimnīcām, kas koordinē šo pacientu ārstēšanu, tiek sadalīts vakcīnu sūtījums, kas Lietuvai piegādāts pagājušajā nedēļā un pirmdien, - vairāk nekā 30 000 devu.

"Ierēķinot devas, kas sadalītas un jau izmantotas jau pērn, varēsim pilnā mērā apmierināt vajadzību pēc pirmās potes visiem veselības aprūpes, neatliekamās palīdzības darbiniekiem, ārstiem, medmāsām, māsu palīgiem, citam personālam, brīvprātīgajiem - visiem, kuri cīnās pret Covid-19 pirmajās rindās," viņš uzsvēris.

Kā atgādinājis Duļķis, Lietuva saņēmusi Eiropas Komisijas un vakcīnas ražotāju apliecinājumu, ka tuvāko trīs mēnešu laikā ik nedēļu saņems pa 20 475 vakcīnas devām. Nākamnedēļ saņemtais vakcīnu sūtījums jau tiks dalīts arī sociālās aprūpes iestādēm.

Ministrs norādījis, ka vismaz pagaidām netiek domāts par atsevišķu vakcinācijas plānu valsts vadītājiem, ņemot vērā, ka sabiedrības attieksme pret vakcināciju ir pozitīva, bet paši politiķi "par sevi nedomā".

Tomēr viņš pieļāvis iespēju, ka, tuvojoties masveida vakcinācijai, tiks domāts arī par komunikācijas stratēģiju un, ja būs redzams, ka valsts vadītāju vai citu sabiedrībā cienītu cilvēku potēšana varētu pamudināt cilvēkus vakcinēties, tāda iespēja tiks apsvērta.

"Taču šodien, (..) zinot, cik sarežģīta ir situācija ārstniecības iestādēs, šī pote medmāsām, māsu palīgiem, ārstiem ir vajadzīga vairāk nekā man," uzsvēris Duļķis.

Lietuvas valdības ekspertu padomes vadītājs profesors Laimons Griškevičs norādījis, ka ārstniecības iestādēs kā pirmie vakcionēti mediķi, kas strādā tieši ar jaunā koronavīrusa pacientiem, un par apdraudētākajām grupām atzīti arī cilvēki ar nieru mazspēju un onkohematoloģiskie pacienti, bet drīzumā tiks vakcinēti arī sociālās aprūpes iestāžu iemītnieki, ņemot vērā, ka šajās iestādēs veidojas slimības perēkļi.

"Pēc literatūras datiem, šie cilvēki veido trešo daļu, dažkārt pat līdz pusei visu pacientu, kuri nonāk ārstniecības iestādēs," viņš piebildis.

Plānojot vakcinācijas secību, nācies ņemt vērā arī vakcīnu sarežģīto loģistiku, jo "BioNTech" un "Pfizer" radītais preparāts jātur ļoti zemā temperatūrā, tādēļ vakcināciju var veikt tikai centralizēti. Turpmāk vakcīnu plānots sadalīt tā, lai varētu veikt vakcināciju pēc vecuma grupām, sākot no gados vecākajiem un cilvēkiem ar citām saslimšanām.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu