"Viņi neseko savām izdarībām - spļaudās un klepo!" Kā sadzīvot ar kaimiņiem, kuri inficējušies ar Covid-19? (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Izlietota sejas maska.
Izlietota sejas maska. Foto: Unsplash

Pensionāru pāris Rīgā, Katoļu ielā 55, ir pamatīgi nobijušies no Covid-19 vīrusa, jo Rīgas dome Katoļu ielā 57 ir izmitinājusi bezpajumtniekus, kuri ir inficējušies ar koronavīrusu, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "4. studija".

"Par šo uzzinājām ziņās. Viņi te katru dienu staigā, viņus ved smēķēt, kas ir visas mūsu teritorijas garumā. Atpakaļ nākot viņi spļaudās, šņauc degunus, īsāk sakot neseko līdzi savām izdarībām," sacīja pensionāre Anita Līce.

Pensionāri atzīst, ka jau 11 gadus savās mājās izjūt diskomfortu, jo blakus ir atvērts dienas centrs bezpajumtniekiem un maznodrošinātajiem. Pāris metru attālumā nereti atpūties ne tas patīkamākais kontingents.

Kaimiņi daudz smēķē un nepatīkamā smaka burtiski "sitoties degunā". Pašlaik situācija esot vēl nopietnāka, jo cilvēki inficējušies ar dzīvībai bīstamu vīrusu.

"Labklājības departaments paziņoja, ka viņi tos bezpajumtniekus ir aizvākuši prom no Gaiziņa un aizsūtījuši uz dienas aprūpes centru. Kas notiek blakus viņus laikam neinteresē," stāstīja Anita.

"Saistībā ar to, ka vienā no Rīgas patversmēm, Latvijas Sarkanā krusta patversmē, tika konstatēta Covid-19 izplatība, tika nolemts uz laiku šos cilvēkus pārvietot uz Katoļu ielu 57," norādīja Rīgas domas Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice.

Anitas kundzi šāds lēmums nav iepriecinājis, tāpēc viņa pat kaķus vairs nelaižot ārā. 

"Mēs pa savu nodokļu naudu viņus uzturam, es pati arī vēl tagad strādāju. Viņi valstij nedod neko, bet viņiem ir tādas privilēģijas. Kā man paskaidroja, ar Covid-19 inficētiem cilvēkiem ir tiesības smēķēt," sacīja Anita.

"Jāņem vērā, ka tie ir mūsu pašu cilvēki no mūsu sabiedrības. Viņi atrodas telpās, kur viss ir nodrošināts, lai viņi varētu iziet 10 dienu pašizolāciju. Viņus uzrauga ārsts un zemessargi. Mēs darām visu, lai viņi neatrastos uz ielas un neizplatītu vīrusu tālāk," teica Brice.

Anita ir neizpratnē, kāpēc bezpajumtniekus nevarētu vest smēķēt otrā ēkas pusē, jo tuvumā nav nevienas dzīvojamās mājas un blakus patrulē policija.

Dienas centrā atrodas 25 cilvēki, kuri ārstējas no vīrusa. Liela daļa no viņiem ir smēķētāji, kuri pīppauzēs dodas vairākas reizes dienā. 

Pensionāre Anita par to, ka smēķētava ir izveidota tieši viņas mājas pusē, ir ļoti nobažījusies. Viņa uztraucas, ka tagad būs jāsēž karantīnā katru reizi, kad izies pagalmā. 

"Atelpas risks svaigā gaisā ir minimāls. Ja viņi netuvojas konkrētajiem cilvēkiem tuvāk par diviem metriem, tad risks ir ļoti mazs," norādīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) vecākā epidemioloģe Rita Korotinska.

SPKC gan norāda, ka Rīgas domei labāk vajadzēja izvēlēties izolētāku vietu, lai pēc iespējas mazāk tiktu traucēts apkārtējo iedzīvotāju miers. 

Brice pēc tam norādīja, ka, lai mazinātu kaimiņienes bažas, dienas centra iemītniekiem turpmāk būs jādodas smēķēt otrā ēkas pusē. 

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu