Baidens: ASV jāvada pasaule klimata krīzes lietā (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Džo Baidens.
Džo Baidens. Foto: AP/Scanpix

ASV jāuzņemas vadošā loma globālajā klimata krīzes politikā, trešdien sacīja ASV prezidents Džo Baidens, parakstot vairākus rīkojumus klimata politikas jomā.

"Tieši tāpat kā mums bija vajadzīga vienota nacionāla reakcija uz Covid-19, mums neatliekami ir vajadzīga vienota nacionāla reakcija uz klimata krīzi," Baltajā namā sacīja Baidens.

"Mums ir jāvada globālā reakcija, jo nevienam no šiem izaicinājumiem, kā to sekretārs [Džons] Kerijs vairākkārt ir norādījis, Savienotās Valstis nevar pretī stāties vienas."

Baidens cīņu ar globālo sasilšanu bija izvirzījis par vienus no savas priekšvēlēšanu kampaņas galvenajiem punktiem, un arī trešdien viņš to vairākkārt dēvēja par "eksistenciālu draudu", gan arī par iespēju tautsaimniecībai un jaunu darba vietu radīšanai.

"Es uzskatu, ka mēs jau esam gaidījuši pārāk ilgi, lai risinātu šo klimata krīzi, un mēs ilgāk gaidīt vairs nevaram," Baltajā namā sacīja Baidens. "Ir pienācis laiks rīkoties."

ASV 22.aprīlī rīkos samitu, un ir sagaidāms, ka tās nostiprinās savas saistības oglekļa emisiju samazināšanas jomā atbilstoši Parīzes klimata pakta nosacījumiem.

Rīkojumi arī paredz moratoriju attiecībā uz jauniem federālās un valsts zemes nomas līgumiem naftas un gāzes ieguvei, klimata izmaiņas atzītas par Baidena administrācijas nozīmīgu nacionālās drošības un ārpolitikas jautājumu, kā arī pausta apņemšanās līdz 2030.gadam aizsargājamu statusu noteikt 30% federālo zemju.

Runājot ar žurnālistiem, Baidens arī sacīja, ka plāno radīt jaunas arodbiedrību aizsargātas darbavietas tīrās enerģijas sektorā.

"Tie nav tukši sapņi. Tie ir konkrēti, praktiski risinājumi," sacīja Baidens.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu