Ārlietu ministrija nerīkos repatriācijas reisus no Īrijas, Apvienotās Karalistes un Portugāles (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lidosta Rīga. Ilustratīvs foto
Lidosta Rīga. Ilustratīvs foto Foto: Paula Čurkste/LETA

Ņemot vērā paaugstināto jaunā Covid-19 paveida izplatību valdība rīt 4. februārī, pieņems aizliegumu ieceļošanai Latvijā no Apvienotās Karalistes, Īrijas un Portugāles, bet Ārlietu ministrija (ĀM) nerīkos repatriācijas reisus no šīm valstīm, vēsta raidījums "TV3 ziņas".

Covid-19 infekcijas izplatības rādītājos Latvija ierindojas 7. vietā Eiropas Savienībā (ES), kur vērojama visaugstākā slimības izplatība.

Arī ES padome ir atjaunojusi rekomedācijas attiecībā uz pārvietošanās brīvību pandēmijas laikā un ir ieviesusi – tumši sarkano zonu – attiecībā uz valstīm, kur vīruss izplatās ļoti strauji. Šajā zonā iekļauti reģioni, kuros reģistrē 500 un vairāk gadījumu uz 100 000 iedzīvotāju divās nedēļās. Arī Latvija ierindota šajā – augsta riska – zonā .

"Diemžēl Latvija ir iekļauta šajā tumši sarkanajā zonā, kas nozīmē, ka iedzīvotājiem citās ES valstīs tiek ieteikts neceļot uz Latviju bez svarīga iemesla un pēc atgriešanās no Latvijas ievērot karantīnu. Tas tikai norāda uz situāciju, cik tā ir nopietna Latvijā un to, ka mums ir jādara viss iespējamais, lai mazinātu saslimtību," norādīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Lai mazinātu jaunās Covid-19 mutācijas izplatības iespējas valdība otrdien, 2. februārī, konceptuāli vienojās aizliegt ieceļošanu Latvijā no Apvienotās Karalistes, Īrijas un Portugāles.

"Mēs ierobežosim ceļošanu no šīm valstīm, lai palēninātu jaunā vīrusa izplatību, stiprināsim ārējo robežu kontroli, lai paši būtu drošāki, ka jaunais vīruss ir maksimāli apgrūtināts savā ceļā uz Latviju," sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Par konkrētu regulējumu un nepieciešamajiem resursiem ieceļošanas kontrolei valdība lems 4. februārī, bet par transporta nozari atbildīgais satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) norāda, ka tiks darīts viss iespējamais, lai novērstu arī netiešo ieceļošanu Latvijā, no Īrijas, Portugāles un Lielbritānijas iebraucot caur citām valstīm.

"Ņemot vērā, ka apmēram 90% no ieceļotājiem Latvijā ierodas pa sauzemes robežām, vienojāmies pastiprināt robežkontroli, lai novērstu tos gadījumus, kad cilvēki ierodas no valstīm, no kurām ir aizliegts ierasties gan tiešā veidā lidojumi un ceļojumi, gan netieši caur citām valstīm, tāpat konceptuāla vienošanās, ka ir aizliegti jebkuri nesvarīgi braucieni uz ārzemēm. Droši ceļojumi ir, patiesībā, nedoties ceļojumā. Aicinām nedoties ceļojumā vai to darīt tikai tad, ja ir ārkārtas nepieciešamība, humāni apsvērumi," pauda satiksmes ministrs.

Latvijas valstspiederīgajiem minētajās valstīs jārēķinās, ka šoreiz repatriācijas reisi netiks rīkoti. Latvijas iedzīvotājiem gan ir tiesības atgriezties Latvijā, taču viņi to varēs darīt ar savienotajiem reisiem, pašiem meklējot iespējas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu