Cilvēkiem ar īpašām vajadzībām ir daudz neskaidrību par vakcināciju pret Covid-19 (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Tommy Larey/shutterstock.com

Daudz neskaidrību saistībā ar vakcināciju ir cilvēkiem ar invaliditāti un hroniskajām saslimšanām. Atbildīgās institūcijas uz jautājumiem atbild vēl ļoti nekonkrēti, bet sola tos risināt, ziņo Latvijas Radio. 

Šobrīd uzsākta senioru vecumā virs 70 gadiem vakcinācija pret Covid-19. Daļa cilvēku ar invaliditāti un hroniskām saslimšanām ir šajā grupā un vakcīnu varēs saņemt.

Šobrīd tiek domāts, kā visracionālāk noorganizēt tā saukto izbraukuma vakcināciju, lai poti saņemtu arī tie cilvēki, kuri paši pārvietoties nevar.

Pirmais solis būs precīzu sarakstu izveide sadarbībā ar ģimenes ārstiem vai sociālajiem darbiniekiem, un tad atbilstoši sarakstiem tiks veiktas arī izbraukuma vizītes.

Attiecībā uz tām gan vēl ir daudz neskaidrību, bet vēl daudz vairāk to ir saistībā ar nākamās lielās grupas vakcināciju, un tie ir cilvēki ar hroniskajām saslimšanām, atzina arī

Vakcinācijas biroja pārstāve Ieva Stūre stāstīja: "Es teiktu, ka te daudz vairāk ir jautājumu nekā atbilžu, un mēs pie tā plānojam ķerties nākamajā nedēļā, lai šo risinātu. Jo, pirmkārt, mums šķiet daudz svarīgāk sākt rīkot izbraukuma vakcināciju, lai tālāk diskutētu par nākamo lielo grupu, kas ir personas ar hroniskām slimībām," klāstīja Stūre.

Šī ceturtā prioritārā grupa vistiešāk attiecas arī uz cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, bet šobrīd viņiem ir ļoti grūti saprast, kuri no viņiem tajā iekļaujas un kuri nē.

Tīmekļvietnē "manavakcina.lv" ir atrodams diagnožu saraksts, ko uzskata par hroniskajām saslimšanām, bet tas ir ļoti nepilnīgs, norādīja cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas "Sustento" pārstāve Iveta Neimane.

"Šajā hronisko slimību sarakstā nav cilvēku ar iedzimtām invaliditātēm, muskuļu distrofijām, ar smagām invaliditātēm, ar smagiem intelektuālās darbības traucējumiem. Tādi cilvēki, kas paši nevar par sevi parūpēties," norādīja Neimane.

Veselības ministrijas (VM) pārstāve Jana Feldmane skaidroja, ka diagnožu saraksts veidots, balstoties uz speciālistu ieteikumiem, lai prioritāri vakcinētu tos hroniskos slimniekus, kuriem ir visaugstākais risks saistībā ar Covid-19 infekciju.

Taču sarakstu ir iespējams padarīt elastīgāku un VM pie tā sola ķerties klāt jau tuvākajā laikā. Visdrīzāk, kurus cilvēkus vēl iekļaut šajā sarakstā, varētu lemt ģimenes ārsti.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu