Baidens virtuālajā ES samitā cer uz attiecību atdzīvināšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien piedalīsies virtuālajā Eiropas Savienības (ES) samitā, cerot atdzīvināt attiecības abu pušu starpā.

"Pienācis laiks atjaunot mūsu transatlantiskās saites," paziņoja arī Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

Jau vēstīts, ka pandēmijas dēļ ES samits, kas plānots ceturtdien un piektdien, notiks videokonferences formātā.

Baltais nams paziņoja, ka Baidens centīsies atdzīvināt ASV un ES attiecības, veicināt sadarbību cīņā ar pandēmiju un runās par klimata izmaiņām un sadarbību tirdzniecības un investīciju jomās.

"Viņš apspriedīs arī kopīgas ārpolitikas intereses, tostarp Ķīnu un Krieviju," pavēstīja Baltais nams.

ES preses pārstāvis sacīja, ka Baidena pirmās tiešās sarunas ar visiem 27 ES dalībvalstu līderiem plānotas 21.45 pēc Latvijas laika.

Plānots, ka ES samitā ceturtdien līderi vispirms apspriedīs ES reakciju uz pandēmiju un problēmas, kas radušās vakcinācijas kampaņās, bet pēc tam pievērsīsies ārpolitikai un drošības jautājumiem.

Vašingtona un Brisele pašreiz cenšas uzlabot attiecības, kas pasliktinājās bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa laikā.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, kurš pašreiz atrodas Eiropā un otrdien piedalījās NATO ministru sanāksmē Briselē, trešdien tiksies ar Eiropas Komisijas (EK) prezidenti Urzulu fon der Leienu.

Paredzēts, ka Baidens savā pirmajā oficiālajā vizītē ASV prezidenta amatā Eiropu apmeklēs jūnijā, lai piedalītos G7 samitā Anglijā. Ap to laiku viņš arī uzaicināts apmeklēt NATO samitu.

Pagājušajā mēnesī Baidens paziņoja, ka "transatlantiskā alianse ir atpakaļ", un uzsvēra, ka ASV ir apņēmības pilna atjaunot ciešākas attiecības ar Eiropu.

ASV cer veidot kopīgu demokrātiju fronti pret autoritārām varām, tostarp Ķīnu, un cer iesaistīt arī ES.

ES un ASV šonedēļ spēra pirmo kopīgo soli, piemērojot Pekinai sankcijas par represijām pret uiguriem. Taču Brisele pamanījās nokaitināt Baidena komandu, piekrītot investīciju līgumam ar Pekinu pāris nedēļas pirms Baidena inaugurācijas.

ES līderi ir atzinīgi novērtējuši Vašingtonas solījumu sadarboties, lai gan daži politiķi uzskata, ka ES nepieciešama lielāka neatkarība pēc Trampa izolacionisma politikas un skarbās attieksmes pret sabiedrotajiem.

Vašingtona un Brisele šomēnes vienojās apturēt tarifu piemērošanu tirdzniecības strīdā, kurā iejaukti aviotehnikas uzņēmumi "Boeing" un "Airbus".

16 gadus ilgušajā transatlantiskajā strīdā par valdību atbalstu uzņēmumiem Brisele un Vašingtona noteica soda tarifus, ieskaitot rekordlielās ASV muitas nodevas 7,5 miljardu dolāru apjomā Eiropas precēm.

ASV un ES cer nākotnē sadarboties dažādos jautājumos, tostarp cīņā ar pandēmiju un klimata izmaiņām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu