Lietderīgi ieteikumi vecākiem – Kā veicināt bērna interesi par sportu?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Videospēles, dažādas mobilās aplikācijas, stundām ilgi multeņu maratoni pie TV ekrāniem – virtuālās realitātes kārdinošajam aicinājumam spēj pretoties vien retais. Arī bērni arvien vairāk un vairāk laika aizvada tieši pie dažādu viedierīču ekrāniem, aizmirstot par jautrību un gandarījuma sajūtu, ko spēj sniegt aktīva sportošana un blēņošanās svaigā gaisā.

Taču, kā ieinteresēt atvasi doties ārpus mājas un nodrošināt bērnu ar viņa muskuļu attīstībai tik ļoti nepieciešamo fiziskās slodzes devu? Esam apkopojuši vairākus lietderīgus ieteikumus, kas ļaus bērnam uz sportu palūkoties no pavisam cita skata punkta.

Lai motivētu darbībai, ar bērnu ir jārunā

Bērniem, kas pieraduši daudz laika pavadīt bezdarbīgi sēžot iekštelpās, nepietiks ar pliku pamudinājumu vien. Vecākiem jāsaprot, ka bērns savā ziņā ir mazs pieaugušais – viņa intereses uzplaukumam nepieciešama jēgpilna un aizraujoša saruna.

Pamēģiniet uzsākt dialogu ar bērnu, uzsverot, cik sportot patiesībā ir jautri, un atgādinot par emocionālajiem ieguvumiem, ko cilvēka ķermenim sniedz aktīva un regulāra sportošana.

Bērnam ir svarīgi saprast, ka sports ne vienmēr nozīmē tikai sviedrus, nogurumu un grūtības – sports ir dzīvesprieks, lieliskas emocijas, jauni draugi un fantastiski pavadīts laiks kopā ar ģimeni.

Rādiet labu personīgo piemēru

Atsaucoties uz dialoga nepieciešamību, jāpiemin, ka runāšana neatstās vēlamo iespaidu uz atvasi, ja papildu tai bērns neredzēs labu personīgo piemēru no Jūsu kā vecāka puses.

Ja arī Jūs pusi dienas pavadat ieslīdzis dīvāna ērtākajā stūrītī, aizrautīgi skatoties savas iemīļotākās televīzijas pārraides, bērnam, visticamāk, neradīsies vēlme uzņemties iniciatīvu un uzsākt sportošanu patstāvīgi.

Jūsu piemērs atvasei ir zelta vērtē – bērni žigli ievēro vecāku paradumus un, pašiem neapzinoties, cenšas tos atdarināt.

Ielāgojiet - bērniem patīk dažādība

Ja esat panācis bērna ieinteresētību kādā konkrētā sporta veidā vai aktivitātē, atcerieties, ka bērniem ir nepieciešama dažādība. Viena un tā pati nodarbe ar laiku var sākt šķist garlaicīga un pārāk vienveidīga, līdz ar ko atvase var sākt pretoties un pat atteikties no došanās ārpus mājas.

Jūsu uzdevums ir parūpēties par atšķirīgu fizisko aktivitāšu klāstu. Centieties bērna aktīvajā laikā iekļauj dažādus sporta atribūtus, piemēram, bērnu skrituļslidas, vingrošanas bumbas, lecamauklas, līdzsvara diskus, lai parādītu atvasei, ka fizisko slodzi iespējams nodrošināt dažādos un pēc iespējas jautrākos veidos.

Viss jaunais ir kā kārdinošs aicinājums uz darbību, kuram reti kurš bērns spēj pretoties ilglaicīgi.

Spēļu un sacensību taktika dos papildu jautrību

Vai esat kādreiz redzējis bērnu atsakāmies no piedalīšanās spēlē vai aizraujošā sacensībā? Bērni, it īpaši vecumā no trim līdz desmit gadiem, mīl atrasties nemitīgā kustībā – vēl jo vairāk, ja fiziskā aktivitāte tiek papildināta ar dažādiem spēļu un/vai sacensību elementiem. Tas sportošanai piedod tik ļoti nepieciešamo jautrības elementu, kas bērniem liekas īpaši pievilcīgs vairumos gadījumu.

Taču, kā to visu īstenot reālajā dzīvē? Patiesībā, apvienot sportošanu ar spēļu un sacensību elementiem nav nemaz tik sarežģīti. Šeit lieti noderēs tāds aprīkojums kā velosipēdi, skrituļslidas un skrituļdēļi bērniem.

Kopīgi ar bērnu izveidojiet šķēršļu trasi no objektiem, kas atrodami Jūsu mājsaimniecības ietvaros (tas var būt jebkas, lauļiet iztēlei vaļu!), papildiniet aktivitāti ar spraigas mūzikas pavadību un vienojieties par apņēmīgāko spēles dalībnieku apbalvošanu aktivitātes beigās. Jūsu atvase būs iedvesmota, patīkami satraukta un motivēta parādīt savu labāko sniegumu, lai pretī saņemtu kā lieliskas emocijas, tā Jūsu atzinīgo novērtējumu.

Izmantojiet silto laiku savā labā – dodieties kopīgā velo izbraucienā

Pavasara mēneši bez šaubām ir īstais laiks, lai apvienotu sportošanu ar došanos dabā, tamdēļ būtu grēks neizmantot siltos saules starus savā labā – laiks doties izzinošā velobraucienā! Tikai bez steigas!

Lai veiksmīgi ieinteresētu bērnu plānotajā aktivitātē, veiciet kopīgus sagatavošanās darbus. Maršruta izveide, velosipēdu tehniskā stāvokļa pārbaude, piknika groziņa sastāvdaļu apspriede, apskatāmo vietējās nozīmes objektu atzīmēšana kartē – tas viss liks bērna interesei atplaukt kā maigam pavasara ziediņam.

Atvase pavisam noteikti novērtēs Jūsu centienus iesaistīt viņu plānošanas procesā, kā arī būs motivēta nobraukt vismaz par vienu kilometru vairāk, lai atzīmētu kārtējo apskates objektu Jūsu pašizgatavotajā kartē.

Protams, šī aktivitāte nav iedomājama bez darba kārtībā esoša velosipēda, tāpēc, ja secināt, ka pienācis laiks nomainīt veco braucamrīku pret jaunu, ielāgojiet, ka velosipēdi bērniem interneta veikalā 220.lv pieejami nebeidzamās krāsu, dizainu un izmēru variācijās.

Bērnu aktīvās atpūtas inventārs internetā

Visu nepieciešamo savas atvases iedrošināšanai spert pirmos soļus aizraujošajā sporta pasaulē Jūs atradīsiet vienā no Latvijas lielākajiem tiešsaistes tirdzniecības centriem – 220.lv! Pie mums pieejami gan koši bērnu velosipēdi, gan stilīgas skrituļslidas, kā arī bērniem piemēroti skrituļdēļi, kas parūpēsies ne tikai par Jūsu mazā ķipara labo noskaņojumu, bet arī uzturēs bērnu labā fiziskā formā!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu