Neesi iesācējs! Piecas viegli labojamas kļūdas, kas palīdzēs virtuves darbos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Petrenko Andriy/Shutterstock.com

Ēdiens mūsu dzīvēs neapšaubāmi ieņem ļoti svarīgu lomu, taču, neraugoties uz to, ļoti daudzi savos kulinārajos eksperimentos pieļauj kļūdas, kas procesu padara neērtāku un mazāk baudāmu. Par to, kā uzlabot savas pavāra spējas, vēsta portāls "Novate".

Neasa naža izmantošana

Ir svarīgi rūpēties par virtuves piederumiem, lai tie allaž būtu spējīgi kvalitatīvi pildīt tiem paredzētos uzdevumus. Ja tā nebūs, tu patērēsi daudz vairāk laika virtuvē nekā vajadzētu.

Neass nazis ir ne vien nepraktisks, bet arī bīstams: tu nevarēsi sagriezt produktus vajadzīgajos gabaliņos, īpaši, ja jāgriež kas mīkstāks, piemēram, tomāts. Turklāt, griežot ar spiedienu, tu ātrāk nogursi un riskē savainoties, jo naža asmens var vienkārši noslīdēt no produkta un turpat blakus noteikti būs arī tavi pirksti.

Ignorē nosacījumu par iepriekš uzkarsētu krāsni

Nez kāpēc daudzas saimnieces un saimnieki sirsnīgi tic: ja receptē ir teikts "uzkarsē cepeškrāsni", šo posmu var droši izlaist. Tomēr, ja nevēlies, lai ēdiens cieš, ievēro visas receptes norādes. Ievietojot produktus aukstā krāsnī, ne tikai palielinās gatavošanas laiks, bet arī mainās ēdiena struktūra un izskats. Un ne jau uz labo pusi.

Piemēram, maize. Siltums, kas rodas krāsnī sildīšanas laikā, palīdz raugam "pacelt" mīklu pēc iespējas gaisīgāku, pirms maize ir pilnībā izveidojusies. Bet, ja tu ievieto mīklu aukstā krāsnī, mīklai nepalielināsies apjoms, gatavais produkts izrādīsies sauss, plakans un nepatīkami gumijotas tekstūras.

 Tas pats attiecas uz maizes izstrādājumiem, kas satur sodu vai cepamo pulveri. Arī šīm sastāvdaļām ir nepieciešams siltums, lai tās labāk iedarbotos, tāpēc, ja receptē teikts, ka jāuzsilda, tad ir jāuzsilda.

Konditorejas gardumu gatavošana "uz aci"

Maizes, kūku, smalkmaizīšu un citu konditorejas izstrādājumu cepšana ir vesela zinātne, kas prasa absolūtu precizitāti gan darbībās, gan sastāvdaļu proporcijās.

Ja tu ignorē sastāvdaļu daudzumu un ber visu pēc sajūtām, apgalvojot ka  20-50 grami jau neko nemainīs, rezultāts var likt tev vilties.

Nekad nevar droši apgalvot, ka notiks kas nelāgs, bet nevar arī būt drošs, ka nenotiks. Piemēram, dažreiz banāls pārspīlējums ar cepamo pulveri noved pie tā, ka biskvīts ir slikti izcepts un zaudē elastību.

Tāpat nevajadzētu aizrauties ar mēģinājumiem aizstāt sastāvdaļas, ja vien tu neesi pilnīgi pārliecināts par to, ka aizstātais produkts ar pārējiem mijiedarbosies tieši tā, kā nepieciešams. Dažreiz šķiet, ka, aizstājot cukuru ar medu, sviestu ar augu eļļu un kviešu miltus ar auzu pārslu miltiem, nekas nemainīsies. Patiesībā pilnīgi viss mainīsies, jo tekstūras atšķirsies un dažādi ķīmiskie procesi atšķirsies. Un, kad izņemsi gatavo produktu no krāsns, var sanākt smaga vilšanās. Jā, aizstāt var, bet jāzina, vai nav jāmaina proporcijas un vai patiesi to der darīt šajā receptē.

Ignorē noteikumu "produkti istabas temperatūrā"

Šeit situācija ir tāda pati kā ar iepriekš uzkarsētu krāsni - šī prasība bieži tiek norādīta receptē, taču daudzi to ignorē. Bet velti.

Ja pavārs saka vai receptē minēts, ka sastāvdaļām jābūt istabas temperatūrā, tad pirms ēdiena pagatavošanas tās jāizņem no ledusskapja un jāatstāj uz galda vismaz pusstundu.

Tas jo īpaši attiecas uz olām. Istabas temperatūras dzeltenumi putojas daudz labāk un ātrāk, un tos ir vieglāk sajaukt ar citām sastāvdaļām. 

Pārāk pilna panna

Pat ja tev ir 28 cm diametra panna, tas nav iemesls, lai uz tā liktu visu esošo gaļu vai dārzeņus, kas paredzēti gatavošanai. Var saprast, ka vēlies samazināt ēdiena gatavošanai veltīto laiku, taču steiga nedos neko labu - tā vietā, lai produkti ceptos, tie tiks sautēti, jo gaļa un dārzeņi uzreiz izdalīs sulu.

Ja sapņo par ēdienu ar zeltaini kraukšķīgu garoziņu, ievieto ēdienu pannā tā, lai starp gabaliem būtu brīva vieta, - tas ļaus mitrumam ātrāk iztvaikot. 

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu