Rinkēvičs: Jāmeklē veidi, kā ar sankciju palīdzību Baltkrievijai likt saprast, ka lidmašīnas nolaupīšana nav pieņemama (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Zane Bitere/LETA

​Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) atklāj, ka Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru neformālās sanāksmes kuluāros daudz tika spriests par to, kādas sankcijas pret Baltkrieviju noteikt un kā izpildīt Eiropadomes lēmumu.

Eiropadome pirmdienas vakarā vienojās par ekonomisku un personālu sankciju noteikšanu pret Baltkrieviju, tostarp, aizliedzot Baltkrievijas aviosabiedrībām lidojumus ES gaisa telpā un liedzot tām piekļuvis ES lidostām.

"Gribu uzsvērt, ka šī ir neformāla sanāksme. Patlaban nekādi papildu ārlietu ministru lēmumi nav nepieciešami. Pie šiem jautājumiem šobrīd strādā eksperti un juristi, savukārt mēs šos jautājumus skatīsim mazliet vēlāk, jo tas ir zināms process. Katrā gadījumā neformālās sarunās tiek pausts skaidrs atbalsts Latvijai un visi ir vienprātīgi, ka jāmeklē skaidri veidi, lai ar sankciju palīdzību liktu saprast, ka tāda veida darbības, kā lidmašīnas nolaupīšana, nav pieņemamas," sacīja Rinkēvičs.

Viņš atzīmēja, ka neformālās sanāksmes laikā uzmanība tika pievērsta diviem galvenajiem jautājumiem - ES un Āfrikas attiecības, kā arī Austrumu partnerība ar fokusu uz tā saucamajiem "iesaldētajiem konfliktiem", kas attiecas, piemēram, uz Dienvidosetiju un Ahāziju, Kalna Karabahu un ES lomu.

LETA jau rakstīja, ka Rinkēvičs trešdien un ceturtdien atradās ES ārlietu ministru neformālajā "Gimnihas" sanāksmē, kas norisinājās Portugālē.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz svētdien Baltkrievijā notikušo lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnas sagrābšanu un tam sekojušo divu tās pasažieru, opozīcijas žurnālista un viņa draudzenes, aizturēšanu, pirmdien Rīgā, pie viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija", kur izlikti pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts pret Baltkrievijas vēsturisko baltsarkanbalto karogu.

Tādēļ Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Einārs Semanis pirmdien izsaukts uz Baltkrievijas Ārlietu ministriju, kur iepazīstināts ar lēmumu likt Latvijas vēstniecības Minskā diplomātiem un administratīvi tehniskajiem darbiniekiem atstāt valsti.

Atbildot uz Baltkrievijas rīcību, Latvijas Ārlietu ministrija izsauca Baltkrievijas pagaidu pilnvaroto lietvedi, lai informētu par identisku rīcību un Baltkrievijas diplomātu izraidīšanu līdz attiecību normalizēšanas brīdim.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu