FBI: Krievijas kibernoziedznieku grupējums veicis uzbrukumu pasaules lielākajam gaļas pārstrādes uzņēmumam "JBS"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas kibernoziedznieku grupējums bijis saistīts ar programmatūras uzbrukumu, kas tika vērsts pret pasaules lielāko gaļas pārstrādes uzņēmumu "JBS".
Krievijas kibernoziedznieku grupējums bijis saistīts ar programmatūras uzbrukumu, kas tika vērsts pret pasaules lielāko gaļas pārstrādes uzņēmumu "JBS". Foto: Reuters/ScanPix

FBI atklājis, ka Krievijas kibernoziedznieku grupējums bijis saistīts ar programmatūras uzbrukumu, kas tika vērsts pret pasaules lielāko gaļas pārstrādes uzņēmumu "JBS", vēsta ārzemju medijs BBC.

FBI paziņojis, ka šobrīd strādā pie tā, lai "REvil" grupējums tiktu saukts pie atbildības par kiberuzbrukumu uzņēmumam "JBS".

Nedēļas nogalē notikušais kiberuzbrukums traucēja uzņēmuma darbībai ASV, Kanādā un Austrālijā.

REvil - pazīstams arī kā Sodinokibi - ir viena no visproduktīvākajām un ienesīgākajām kibernoziedznieku grupām pasaulē.

Baltais nams trešdien, 2. jūnijā, paziņoja, ka ASV prezidents Džo Baidens aktualizēs kiberuzbrukumu jautājumu, pēc divām nedēļām tiekoties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

"Atbildīgajās valstīs nav ļaundaru ar izpirkuma programmatūru," sacīja preses sekretāre Jena Psiaki.

Uzņēmums "JBS" paziņoja, ka ir paredzēts atjaunot gaļas fasēšanas operācijas ceturtdien ASV, kur atrodas piecas lielākās liellopa gaļas rūpnīcas.

"Ransomware" ir viena no visproduktīvākajām kiberuzbrukumu formām. Parasti tas ietver hakeriem piekļuvi datortīklam un failu šifrēšanu vai lietotāju bloķēšanu no viņu sistēmām, līdz tiek samaksāta izpirkuma maksa.

Pēdējos gados izpirkuma programmatūras izmantošana izspiešanai ir kļuvusi par nacionālās drošības jautājumu, kas rada nopietnas bažas.

Pagājušajā mēnesī degvielas piegāde ASV dienvidaustrumos vairākas dienas bija apgrūtināta pēc tam, kad uzbrukums bija vērsts uz koloniālo cauruļvadu.

"Colonial Pipeline" ir apstiprinājusi, ka tā samaksāja 4,4 miljonus ASV dolāru (3,1 miljonu mārciņu) lielu izpirkumu atbildīgajai kibernoziedznieku grupai.

ASV valdība iepriekš ieteica uzņēmumiem nemaksāt noziedzniekiem par izpirkuma programmatūras uzbrukumiem, ja viņi nākotnē uzaicina vēl vairāk uzlauzt.

Dažas dienas pēc uzbrukuma "Colonial Pipeline" cita kibernoziedznieku grupa ar izpirkuma programmatūru inficēja Īrijas nacionālo veselības sistēmu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu