Olimpiskās čempiones titulu septiņcīņā aizstāv beļģiete Nafisatū

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nafisatū Tiama
Nafisatū Tiama Foto: SIPA/Scanpix

Beļģijas sportiste Nafisatū Tiama ceturtdien, 5. oktobrī aizstāvēja olimpiskās čempiones godu septiņcīņā.

Šo uzdevumu atviegloja pasaules čempiones britu sportistes Katarinas Džonsones--Tompsones izstāšanās.

Tiama septiņu disciplīnu summā divu dienu laikā karstajos un mitrajos laika apstākļos sakrāja 6791 punktu.

Sudrabu izcīnīja nīderlandiete Anuka Fetere ar 6689 punktiem un jaunu valsts rekordu, bet Feteres komandas biedrene Emma Ostervēgele ieguva bronzu ar personisko rekordu(6590 p.).

"Ir tik laba sajūta. Es nespēju tam noticēt," sacīja Tiama. "Es esmu tik emocionāla, ka nevaru to aprakstīt."

26 gadus vecā beļģiete sacensību pirmajā dienā 100 metru barjerskrējienu veica 13,54 sekundēs, augstlēkšanā pārvarēja 1,92 metru augstumā novietoto latiņu, lodi aizgrūda 14,82 metrus un dienu noslēdza ar 24,90 sekundēm 200 metros.

Otrajā dienā viņa sasniedza 6,60 metrus tāllēkšanā, 54,68 metrus šķēpmešanā un 800 metrus noskrēja divās minūtēs un 15,98 sekundēs.

"Pirmā diena man bija grūta," sacīja Tiama. "Tāpēc otrajā dienā man tiešām bija jākoncentrējas. Es zināju, ka man jāpaveic kas patiešām labs tāllēkšanā un šķēpmešanā."

Traumas un Covid-19 pandēmija noteica, ka šī bija pirmā reize kopš Dohas pasaules čempionāta 2019.gadā, kad Tiama un Džonsone-Tompsone cīnījās savā starpā septiņcīņā.

Tomēr britu atlēte, kura šā gada sākumā sarāva Ahilleja saiti un jūnija beigās atgriezās sacensībās, 200 metru distancē savainoja ikru muskuļus.

Tiamu, kura martā izcīnīja Eiropas čempiones titulu telpās ar valsts rekordu (4904 p.), maksimālos rezultātus sasniegt stimulēja līdere pēc pirmās dienas un arī pēc tāllēkšanas Fetere.

Nīderlandes sportiste zaudēja vadību pēc tam, kad šķēpmešanā ar 51,20 metriem par vairāk nekā trim metriem atpalika no Tiamas rezultāta.

Tāpēc 28 gadus vecajai Eiropas eksčempionei, kurš Riodežaneiro spēlēs ieņēma desmito vietu, 800 metru distancē vajadzēja pārspēt Tiamu par 4,5 sekundēm.

Viņas personiskais rekords bija 2,5 sekundes lēnāks nekā Tiamai, un Feterei tas neizdevās.

"800 metru distancē es cerēju paveikt nedaudz vairāk, taču, manuprāt, šīs bija patiešām pozitīvas sacensības, un galu galā es ieguvu medaļu. Esmu tik laimīga," sacīja Tiama.

"Es sāku gadu ratiņkrēslā un nebiju gatava beigt olimpiskās sacensības tādā pašā veidā," viņa "tviterī" skaidroja faktu, kad viņa atteicās no palīdzības, pēc traumas gūšanas 200 metros lēnām bez palīdzības aizskrienot līdz finiša līnijai.

"Esmu zaudējusi sirdsmieru, zinot, ka darbs, ko mana komanda un es esam paveikuši pēdējos astoņus mēnešus, ir beidzies ar šādu iznākumu, un es ienīstu šo savu stāstu, kurš ir kļuvis vēl sāpīgāks," piebilst sportiste.

"Esmu tik daudz reižu notriekta zemē un atkal piecēlusies, bet man būs vajadzīgs daudz laika, lai samierinātos ar šo realitāti," bilst sportiste.

Riodežaneiro aiz Tiamas finišēja britu sportiste Džesika Enisa un kanādiete Brianne Teizena Ītona, bet ceturto vietu ieņēma Latvijas sportiste Laura Ikauniece.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu