VIDEO Pie Cirgaļu skatu torņa manīts lācis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: WildMedia/Shutterstock.com

Kāda sociālo tīklu lietotāja Valkas novada Zvārtavas pagastā pie Cirgaļu skatu torņa novērojusi lāci. 

Sociālajos tīklos ir daudz video un fotogrāfiju ar Latvijas lāčiem. Iedzīvotāji pauž dažādus viedokļus, kā reaģēt uz ķepaiņu skaita pieaugumu.

Kartē atzīmētas vietas, kur visbiežāk izdevies ierakstīt lāču aktivitātes, redzēt to pēdas un arī vietas, kur cilvēki tikušies ar lāci aci pret aci. Pavisam nesen lācis redzēts arī pie Jūrmalas veloceliņa un pat Liepājas apkārtnē. Daudzviet fiksēti lāču paveikti posta darbi.

Lāču postījumu sekas iedzīvotāji apkopo "Facebook" lapā ar nosaukumu "STOP! Vilki un lāči pārņem Baltiju".

Savvaļas dzīvnieku pētnieks Jānis Ozoliņš norāda, ka Latvijā dzīvo aptuveni 60 lāču un to skaits turpina pieaugt. Zinātnieks akcentē, ka lāču skaits Latvijā joprojām nav sasniedzis stabilu populāciju. Tāpēc atbilstoši Eiropas Savienības direktīvai lāči Latvijā ir aizsargājami, tos medīt nedrīkst.

"Pamatprasība ir aizsargāt lāčus, sekot, lai populācija izveidojas, ja nav un ja ir, tad saglabājas labvēlīga. Trešais ir piemērotas dzīvesvietas saglabāšana," norādīja mežzinātnes institūta "Silava" pētnieks.

Par lāčiem labvēlīgu vidi var runāt tikai tad, kad ķepaiņu skaits stabilizējas vairāku gadu garumā un ir vienmērīgs visas valsts teritorijā. Kāds būtu maksimālais lāču skaits Latvijā, pētnieki nevar pateikt, par to mēs uzzināsim tikai tad, kad šo lielo dzīvnieku skaits vairs nepieaugs. Tikai tad, iespējams, varēs runāt par lāču medībām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu