Migrantu krīze Ārkārtējās situācijās laikā mīkstina noteikumus iepirkumiem un virsstundām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: JANIS LAIZANS/REUTERS

Ceturtdien, 2. septembrī, Saeima nolēma, ka uz ārkārtējās situācijas laiku ļauj nepiemērot iepirkuma normas operatīvajiem iepirkumiem Valsts robežsardzes un Valsts policijas (VP) vajadzībām.

Attiecīgais lēmums stājās spēkā pēc valdības 17. augustā lemtā, taču atbilstoši likumam Saeimai bija jālemj par šo grozījumu ārkārtējās situācijas rīkojumā pārapstiprināšanu vai noraidīšanu.

Iekšlietu ministrijā (IeM) iepriekš skaidroja, ka šāda veida grozījumi ir nepieciešami, lai nodrošinātu iepirkumu straujāku veikšanu VP un robežsardzes vajadzībām.

Grozījumu ļauj robežsardzei un VP piemērot Publisko iepirkumu likuma izņēmumu, lai nodrošinātu VP personāla, kas iesaistīts šā rīkojuma izpildei nepieciešamo pasākumu īstenošanā, izmitināšanu, ēdināšanu un apgādāšanu ar dienesta pienākumu izpildei nepieciešamo apģērbu, individuālos aizsardzības līdzekļus un inventāru un testēšanu Covid-19 noteikšanai, kā arī, lai nodrošinātu konvojēšanas un robežuzraudzības pasākumos iesaistītā transporta un robežuzraudzībā izmantojamo tehnisko līdzekļu uzturēšanu.

Tāpat ir noteikts, ka robežsardzes vai VP amatpersonām ar speciālo dienesta pakāpi, kuras īsteno šā rīkojuma izpildei nepieciešamos pasākumus, var noteikt tādu dienesta pienākumu izpildes laiku virs noteiktā dienesta pienākumu izpildes laika, kas pārsniedz IeM sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā noteikto maksimālo dienesta pienākumu izpildes laiku, pamatojoties attiecīgi uz robežsardzes vai VP priekšnieka vai viņa pilnvarotas amatpersonas konstatēto neatliekamo nepieciešamību.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) darbiniekiem un valsts civildienesta ierēdņiem, kuri izskata patvērumu meklētāja lietas un nodrošina patvērumu meklētāju izmitināšanu, var noteikt tādu virsstundu darba laiku, kas pārsniedz Darba likumā noteikto maksimālo virsstundu darba laiku, pamatojoties uz PMLP priekšnieka vai viņa pilnvarotas amatpersonas konstatēto neatliekamo nepieciešamību.

Kā ziņots, valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, izsludinājusi ārkārtējo situāciju no 11. augusta līdz 10. novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu