Raidījums: Eksperti uzskata, ka pastāv dažādu sabiedrisku vietu slēgšanas varbūtība (56)

labots
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uga Dumpis.
Uga Dumpis. Foto: Zane Bitere/LETA

Saglabājoties zemiem vakcinācijas rādītājiem bez dažādu sabiedrisku vietu slēgšanas un ierobežojumiem neiztikt, raidījumam "TV3 Ziņas" pauda infektologs Uga Dumpis.

Latvijas vadošie infektologi nule pabeiguši darbu pie pētījuma, kura mērķis bija noteikt antivielas pret Covid-19 vīrusu izplatību Latvijas iedzīvotāju vidū. Arī tādiem, kuri oficiāli skaitās Covid-19 nepārslimojoši. Analizēti teju 6000 iedzīvotāju dati.

Infektologs Uga Dumpis norāda, ka atlases metode rezultātus ļauj attiecināt uz Latviju kopumā.

"Tas ir reprezentabls pētījums un varam apgalvot, ka esam guvuši iespaidu par situāciju kopumā," sacīja Dumpis.

Un dati uzrādīja, ka Covid-19 pārslimojuši varētu būt aptuveni 23% iedzīvotāju. Tas ir vairāk nekā pieņemts uzskatīt iepriekš. Padziļinātās intervijās atklājies, ka nereti simptomi norakstīti uz sliktu pašsajūtu vai saaukstēšanos.

Tas arī nozīmē, ka šī iedzīvotāju daļa nav nodevusi testu un oficiālajā statistikā neparādās un šobrīd, ja vien nav vakcinējušies, nevar saņemt "zaļo sertifikātu".

Slimību profilakses un centrā norāda, ka tiem, kas Covid-19 pārslimojuši agrāk, tikai uz organisma antivielām paļauties nevajadzētu.

"Ja cilvēks ir pārslimojis, tad viņam 180 dienu laikā ir ieteicams veikt vakcināciju un ir ieteicams, ir arī regulējums, ka tikai viena vakcīna, šādā veidā iegūstot vakcinācijas sertifikātu.

Arī tad, ja cilvēks ir pārslimojis, viennozīmīgi nevar pateikt, ka šīs antivielas, kuras ir iegūtas slimojot ar šo Covid-19 paveidu, būs pietiekoši noturīgas un var dot stabilu garantiju, ja sastapsieties ar delta paveidu," norādīja Slimību profilakses un kontroles centra pārstāve Ilze Arāja.

Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (JV) iepriekš paudis cerību, ja šajā rudens sezonā pie "lokdauna" atgriezties nevajadzēs. Par to šaubas ir Ugam Dumpim, kurš ir skeptisks, vai to var izdarīt ar šī brīža vakcinācijas aptveri – nepilniem 40%.

"Nevar būt tā, ka puse populācijas dzīvo brīvi un otra puse slimo. Tas nav iespējams un agri vai vēlu tas būs jādara.

Diemžēl cita risinājuma nav šeit. Varam vilkt respiratorus, testēties visu laiku, izdomāt nezin ko, bet tas nepalīdzēs, ja nevakcinēsimies," norādīja Dumpis.

Pēc mazas atelpas vasarā inficēto skaita straujš pieaugums sācies jau tagad – augusta izskaņā, septembra sākumā. Līdz ar dziļāku rudeni skaitļi kāpšot vēl straujāk.

Komentāri (56)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu