Ekspertes norāda, ka nākotnē sagaidāmas jaunas Covid-19 mutācijas, ja netiks sasniegta pietiekama vakcinācijas aptvere (18)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 analīzes.
Covid-19 analīzes. Foto: Pixabay

Nākotnē iespējams sagaidīt arvien jaunas Covid-19 mutācijas, ja sabiedrībā netiks sasniegta pietiekama vakcinācijas aptvere, uzskata Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Bioloģijas un mikrobioloģijas katedras vadītāja profesore Juta Kroiča un katedras asistente, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārste rezidente anestezioloģijā un reanimatoloģijā Veronika Baltmane-Veckalne.

Abas speciālises piedalījās RSU podkāsta "RSU Veselības ekspresis", kurā viņas dalījās pārdomās par vīrusa mutāciju, profilaksi, vakcināciju, blaknēm, aktuālo statistiku un nākotnes prognozēm.

Kā norādīja universitātē, Baltmane-Veckalne akcentēja, ka sabiedrības cerība ir vakcinācija un jaunie medikamenti, kuri varētu iziet klīniskos pētījumus.

Profesore komentēja, ka tagad sabiedrībā pārsvarā cirkulē SARS CoV-2 vīrusa "delta" variants, kas ir daudz lipīgāks par "alfa" vīrusu. Slimības norisē vairs neesot tik liela nozīme vecumam, un tagad daudz vairāk slimo jauni cilvēki. Arī slimības smagā forma varot attīstīties ātrāk - jau četru līdz sešu dienu laikā, un mirstības procents smagi hospitalizēto vidū ir augstāks.

Speciālistes norādīja, ka esošās vakcīnas efektīvi pasargā arī no "delta" vīrusa. Ja saslimst vakcinēts cilvēks, viņa augšējos elpošanas ceļos vīrusa vairošanās ir ierobežota, līdz ar to vīrusa koncentrācija, kuru nodod citiem, ir minimāla. Tāpat vakcinētais ir infekciozs daudz īsāku laiku, nekā nevakcinēts saslimušais.

Mudinot sabiedrību vakcinēties, ekspertes atzīst, ka gan akūta, gan garāka perioda Covid-19 izslimošanas sekas var būt ļoti nopietnas jebkurā vecumā. Ārste Baltmane-Veckalne uzsvēra, ka daļai pacientu var saglabāties simptomi - elpas trūkums ikdienā, nogurums, galvassāpes un locītavu sāpes. Svarīga ir rehabilitācija un fizioterapija.

Savukārt profesore Kroiča atspēkoja mītus par vakcinācijas sekām, sakot, ka tie riski, no kā baidās pacients vakcinējoties, piemēram, trombu veidošanās, var palielināties vairākas reizes, saslimstot ar Covid-19.

Tāpat arī uzskats, ka vakcinācija negatīvi ietekmē auglību, esot nepatiess. "Tieši otrādi - nesen ir nācis klajā pētījums par Covid-19 ietekmi uz dzimumšūnām. Ir atklāts, ka šajās šūnās specifisko receptoru, kas piesaista vīrusu, ir divas reizes vairāk nekā plaušu audos," norādīja Kroiča.

Raidieraksts ir pieejams "Spotify" un "Podbean" platformās, kā arī klausāms RSU "YouTube" kanālā.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu