NEPLP piešķir tiesības uz ilgāku laiku ierobežot piekļuvi mājaslapām, kuras veic nelikumīgu retranslāciju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: GaudiLab/shutterstock.com

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma parlamenta Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas izstrādātos likuma grozījumus, kas dos tiesības Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) tiesības uz ilgāku laiku ierobežot piekļuvi mājaslapām, kuras veic nelikumīgu retranslāciju.

Līdz šim likumā bija noteikts, ka NEPLP piekļuvi šīm mājaslapām var ierobežot uz laiku līdz sešiem mēnešiem, savukārt piedāvātie grozījumi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā ļaus šos ierobežojumus noteikt uz laiku līdz diviem gadiem.

Likums nosaka, ka, ja NEPLP konstatē, ka Latvijā tiek veikta audiovizuālo programmu retranslācija bez retranslācijas atļaujas, tad padome uzliek to pārtraukt vai saņemt attiecīgu retranslācijas atļauju.

Ja NEPLP nav iespēju īstenot šīs darbības, tai ir tiesības ierobežot piekļuvi tām Latvijā pieejamām tīmekļa vietnēm, kurās tiek retranslētas audiovizuālās programmas bez retranslācijas atļaujas. Grozījumi ļautu padomei šos ierobežojumus noteikt uz laiku līdz diviem gadiem.

Lēmuma darbības laikā tīmekļa vietņu īpašniekiem vai pārstāvjiem joprojām būs tiesības vērsties NEPLP ar iesniegumu retranslācijas atļaujas saņemšanai.

Deputāts Boriss Cilevičs (S) iepriekš Cilvēktiesību komisijas sēdē gan pauda bažas, ka attiecīgā likuma norma paredz pārāk plašu definīciju NEPLP pilnvarām un norādīja, ka var būt gadījumi, kad padome nezinās, vai mājaslapai ir tiesības retranslēt attiecīgo saturu. Toreiz NEPLP vadītājs Ivars Āboliņš atbildēja, ka līdz šim nav bijušas problēmas ar šīs jau esošās nomas piemērošanu un nevienā gadījumā padomes līdzšinējais lēmums ierobežot piekļuvi kādai mājaslapai nav apstrīdēts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu