Britu zinātnieki atklājuši gēnu, kas dubulto Covid-19 nāves risku (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Laboratorija. Ilustratīvs foto.
Laboratorija. Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

Britu zinātnieki atklājušu gēnu, kas divkāršo risku mirt no Covid-19. Šis atklājums sniedz jaunu ieskatu par to, kāpēc daži cilvēki pret koronavīrusu ir uzņēmīgāki, nekā citi, vienlaikus pētījums radījis jaunas iespējas medicīnai cīņai ar vīrusu, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Aptuveni 60% cilvēku, kuriem ir "saknes" Dienvidāzijā, ir augsta riska iespēja saslimt smagi ar koronavīrusu, piektdien, 5. novembrī, ziņoja Oksfordas Universitāte, piebilstot, ka šis atklājums varētu būt skaidrojams ar lielo nāves gadījumu skaitu dažādās britu kopienās un Covid-19 izplatību Indijas subkontinentā.

Zinātnieki konstatēja, ka paaugstinātais risks ir nevis tāpēc, ka atšķiras proteīnu ģenētiskā kodēšana, bet gan tāpēc, ka atšķiras DNS, kas rada sava veida "pārslēgšanos" gēna darbībā.

Šis ģenētiskais signāls var ietekmēt šūnas plaušās, savukārt augstāka riska identificētais gēns neļauj šūnām, kas atrodas elpceļos, pienācīgi reaģēt uz vīrusu.

Tiesa, šis gēns neietekmē organisma imūnsistēmu, kas veido antivielas, lai cīnītos ar infekcijām, norādīja zinātnieki. Viņi piebilda, ka cilvēkiem, kuri pārnēsā šo gēnu, būtu normāli jāreaģē uz vakcīnām.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu