Raidījums skaidro, vai vecāki bez Covid-19 sertifikāta drīkst nākt līdzi bērnam pie ārsta (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no 4.studijas sižeta

Bērniem līdz 14 gadu vecumam, dodoties pie ārsta, līdzi jābūt pavadonim, kuram var tikt pieprasīts Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, lai varētu doties līdzi pacientiem. Pie LTV raidījuma "4. studija" vērsās kāda skatītāja, kura vaicāja, vai bērns paliks bez medicīnas pakalpojuma, ja viņa nevarēs uzrādīt sertifikātu.

Skatītāja vaicāja: "Bērns līdz 14 gadu vecumam pie ārsta var doties tikai ar pavadošo personu, bet, ja dažādu iemeslu dēļ šai personai nav sertifikāta un nav sanācis laicīgi veikt testu (neiedziļinoties apstākļos un bez pārmetumiem), vai tas nozīmē, ka bērns paliek bez medicīnas pakalpojuma? Vai tas nav bērnu tiesību pārkāpums?"

Nacionālā veselības dienesta (NVD) Kontroles un uzraudzības departamenta direktore Inga Brokere teica: "Ja runājam par atsevišķiem gadījumiem, tad jāskatās katrs gadījums atsevišķi un individuāli, kas tie par pakalpojumiem, veselības pakalpojumiem, par kādu ārstu runa, kādos apstākļos tiek sniegti un saņemti."

Tas nozīmē, ka ne pie visiem speciālistiem pavadonim ir vajadzīgs sertifikāts vai tests, to šajos epidemioloģiskajos apstākļos nosaka pašas ārstniecības iestādes.

Piemēram, veselības centrā "Biķernieki" pie ieejas neviens sertifikātus nepārbauda, tie jāuzrāda ārstu kabinetos un arī – ne visos. Medicīnas iestādes valdes locekle Līga Žurovska norādīja: "Iestādes iekšējā kārtība nosaka, ka šos sertifikātus vai negatīvos testa rezultātus mēs prasām, nevis apmeklējot visas ārstniecības personas, bet tikai atsevišķus speciālistus, kuriem ir visciešākais kontakts ar pacientiem. Mēs prasām šos sertifikātus un negatīvos testa rezultātus, apmeklējot otolaringologu vai epidemioloģijas speciālistus, kā arī citus speciālistus, bet, piemēram, apmeklējot ģimenes ārstus, sertifikāts vai negatīvs testa rezultāts netiek pieprasīts."

Savukārt Rīgas 1. slimnīcā bērnam no 12 gadu vecuma viņa pavadošai personai ir jāuzrāda Covid-19 sertifikāts vai 72 stundu negatīvs Covid-19 tests. Tāpat ir iespējams aizpildīt veidlapu un kādu citu personu pilnvarot par pavadoni vai pārcelt vizīti, ja līdz tai nav izdevies tikt pie testa rezultāta.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja vietniece Gunita Kovaļevska pauda:

"Skatoties no bērnu tiesību viedokļa, visas bērnu vajadzības ir prioritāras pret visām citām, un to mums saka gan starptautiskie normatīvi, gan vietējā likumdošana...

Bet es teiktu tā, ka atbildība šeit ir abpusēja, arī vecākiem, likumiskajiem pārstāvjiem, ir jārūpējas par bērnu, tai skaitā par viņu veselību, un, ja ir noteikumi, ka pavadošai personai ir jābūt drošai vai ar sertifikātu un bērnam ir nepieciešama ārsta konsultācija, tad tikpat labi ārsts ir atbildīgs, lai sniegtu konsultāciju, tāpat arī vecāks, lai uz šo konsultāciju nogādātu, šeit nedrīkst aizmirst nevienu pusi."

Mediķi skaidroja, ka neatliekamo medicīnas palīdzību neatteiks, bet, dodoties uz plānotu vizīti, tomēr jārēķinās, ka, neuzrādot sertifikātu, apdraudējumam pakļauts ne tikai bērns, bet arī medicīnas personāls.

Plašāk raidījuma "4.studija" sižetā:

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu