Latvijas Bankas statistika: Covid-19 ierobežojumi mazina ekonomisko aktivitāti (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Salīdzinājumā ar laiku pirms gada šķiet, ka Latvijas iedzīvotāji no Covid-19 pandēmijas bīstas daudz mazāk. Tas secināms no statistikas, ko sākusi publicēt Latvijas Banka par iedzīvotāju norēķiniem ar banku kartēm, vēsta TV3 Ziņas. 

Latvijas Bankas ekonomists Kārlis Vilerts stāsta: "Ja mēs atceramies trešā viļņa sākumu pandēmijai, starp Maira Brieža cīņu puspilnā arēnā "Rīga" un ļoti stingriem ierobežojumiem, pagāja tikai pāris dienas. Ja mēs skatāmies uz tradicionālo statistiku, kas ir oktobris un kas ir septembris. Pandēmijas laikā tā ir vesela mūžība.

Tas ir vispārzināms fakts, ka dažādām nozarēm pandēmijas ietekme bija atšķirīga. Iedomāsimies restorāna īpašnieku un dezinfekcijas līdzekļa ražotāju.

Tiem pandēmijas pieredze bija pavisam citādāka, bet, cik lielā mērā to oficiālo statistiku mums neteica vai teica ar ļoti lielu novēlošanos."

Dati arī uzskatāmi parāda, ka ekonomiskās aktivitātes kritumu vairs nenosaka epidemioloģiskā situācija vai ārkārtējā situācija, bet tikai un vienīgi ierobežojumi. 

Redzams arī, ka iedzīvotāju tēriņi lidojumiem trešajā pandēmijas vilnī turpinājuši atkopties, uzplaiksnījumu pat piedzīvojot tieši "lokdauna" mēnešos. 

Vienlaikus datos arī apstiprinās, ka iedzīvotāju ekonomiskā aktivitāte manāmi pieaug tieši pirms jaunu ierobežojumu stāšanās spēkā. Attiecīgi ir arī papildu drūzmēšanās.

Video: TV3 Ziņas sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu