Lukašenko paziņo, kad notiks balsojums par konstitūcijas grozījumiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksandrs Lukašenko
Aleksandrs Lukašenko Foto: AP/Scanpix

Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko ceturtdien paziņoja, ka balsojums par konstitūcijas reformu, ko līderis bija apsolījis pēc plašajiem opozīcijas protestiem pret autoritāro režīmu, notiks 27. februārī.

Grozījumi paredz ierobežojumus prezidentūras ilgumam, nosakot, ka viens cilvēks prezidenta amatu varēs ieņemt divus piecu gadu amata termiņus, tomēr šie nosacījumi attieksies tikai uz nākamo ievēlēto prezidentu.

Ja šobrīd 67 gadus vecais Lukašenko 2025.gadā nolems kandidēt atkal, viņš varēs palikt pie varas vēl desmit gadus.

Grozījumi arī paredz imunitāti agrākajiem līderiem par noziegumiem, kas pastrādāti pilnvaru termiņa laikā.

Ja grozījumi tiks apstiprināti, kodolieroču izvietošana Baltkrievijas teritorijā būs legāla.

Līdz ar brutālajām represijām, kas tika izvērstas pēc 2020.gada falsificētajām prezidenta vēlēšanām, patiesas diskusijas par konstitūcijas grozījumiem nebija iespējamas, ceturtdien norādīja Baltkrievijas opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas birojs Lietuvā.

"Nav nekādu iespēju brīvām diskusijām par ierosinātajiem grozījumiem, vēlēšanu komisijas netiek izveidotas caurredzami un neatkarīga vēlēšanu procesa uzraudzība nav iespējama," paziņojumā norādīja Cihanouska.

"Vienīgā iespējamā vēlēšanu kampaņa, kas atbilst baltkrievu interesēm, ir jauna prezidenta demokrātiskas vēlēšanas atbilstoši starptautiskajiem standartiem un tikai pēc visu politieslodzīto atbrīvošanas," viņa piebilda.

Baltkrievijā cietumos politisku iemeslu dēļ atrodas teju 1000 cilvēku, liecina cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "Vjasna" aplēses.

Pagājušajā mēnesī Cihanouskas vīram blogerim Sjarhejam Cihanouskim tika piespriesti 18 gadi cietumā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 2020.gadā sarīkoja balsojumu par izmaiņām konstitūcijā, kas viņam ļauj palikt pie varas līdz 2036.gadam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu