Uzzini, kā mainījusies Covid-19 slimības lapas apmaksas kārtība (5)

Ilustratīvs attēls. Foto: Orawan Pattarawimonchai/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kāda vakcinēta persona, kas ar Covid-19 saslima janvāra sākumā, atvēra darbnespējas lapu B, tomēr vēlāk noskaidrojās, ka tikusi izveidota lapa A. Finansiāli zaudētājs bija gan darba devējs, gan slimojošā persona. "Apollo" skaidroja, kāpēc izveidojusies šāda situācija.

Persona ar Covid-19 slimoja no 3. līdz 12. janvārim, un atvēra darbnespējas lapu B, kā tas vakcinētām personām bija līdz 31. decembrim. Tomēr vēlāk noskaidrojies, ka atvērta nevis B, bet gan A lapa.

"Tas nozīmē, ka naudiņa būs mazāka un izmaksas ir uz darba devēju," "Apollo" pauž persona. 

Valdība pērn pieņēma lēmumu, ka 2021. gadā no 6. novembra līdz 31. decembrim ar Covid-19 saslimušām vai mājas karantīnā esošām vakcinētām, pārslimojušām personām no pirmās saslimšanas dienas tiks izsniegta un apmaksāta slimības lapa B.

Savukārt jauns lēmums saistībā ar darbnespējas apmaksas kārtību tika atkārtoti pieņemts un stājās spēkā no šā gada 17. janvāra.

"Apollo" janvāra sakumā sasirgusī persona norāda, ka Covid-19 saslimušo skaitļi turpinājuši augt un tas ir negodīgi pret cilvēkiem, kas slimoja no 1. janvāra līdz 16. janvārim, kā arī darba devējiem.

Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Sandra Stabiņa noraida, ka ministrija būtu reaģējusi novēloti:

"Paustās bažas ir saprotamas, un varam piekrist, ka ar Covid-19 straujās saslimstības laikā būtiski ir lēmumus par atbalsta pasākumiem pieņemt pēc iespējas savlaicīgi."

Pārstāve arī apliecina, ka laikposmā no 2022. gada 1. janvāra līdz 16. janvārim saslimšanas ar Covid-19 gadījumā tika nodrošināta pamatā esošā darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība – sākotnēji izsniegta darbnespējas lapa A un no 11. darbnespējas dienas – darbnespējas lapa B, ko apmaksā valsts, līdzīgi kā tas ir arī visu citu saslimšanu, tostarp infekcijas slimību gadījumā. Tādējādi to nevarētu uzskatīt par situācijas pasliktināšanos, jo spēkā bija ierastā darbnespējas lapu izsniegšanas kārtība.

"Pēc politiskām diskusijām par atbalsta turpināšanas nepieciešamību uzņēmējiem un iedzīvotājiem (vērtējot saslimstības ar Covid-19 izplatību un tās attīstības prognozes), kas norisinājās janvāra sākumā, valdība pieņēma lēmumu, ka no 17. janvāra līdz 28. februārim vēlreiz ieviešama atšķirīga darbnespējas lapu apmaksas kārtība Covid-19 saslimšanas un karantīnas gadījumā – tiek izsniegta darbnespējas lapa B.

Tā ir valdības un politiskā izšķiršanās, kam un kādā periodā noteikt papildu atbalstu," skaidro Stabiņa.

"Nosacījumi par atšķirīgu darbnespējas lapu apmaksas kārtību Covid-19 saslimšanas un karantīnas gadījumā līdz šim noteikti ar mērķi sniegt atbalstu darba devējiem izmaksu mazināšanā, un šie nosacījumi ir terminēti laikā," norāda ministrijas pārstāve.

Jau vēstīts, lai samazinātu Covid-19 testēšanas noslodzi, cilvēki, kuri inficēšanos ar koronavīrusu noteikuši ar antigēna testu, pēc izslimošanas varēs neveikt skrīninga testēšanu 60 dienas pēc inficēšanās noteikšanas un neievērot mājas karantīnu, paredz 25. janvārī valdībā apstiprinātie grozījumi.

"Ņemot vērā pieaugošo laboratoriju slodzi un grūtības saņemt PĶR testu, tiek paredzēts, ka antigēna tests ir pietiekams, lai konstatētu inficēšanās faktu. (..) Pārslimojušajām personām 60 dienu laikā pēc inficēšanās konstatēšanas netiek noteikta karantīna.

Tāpat šo 60 dienu laikā netiek veikti skrīninga testi," valdības sēdē grozījumu būtību skaidroja Valsts kancelejas direktors un Operatīvās vadības grupas vadītājs Jānis Citskovskis.

Pēc grozījumu anotācijā paustā, primāri tas attieksies uz izglītības iestādēs veiktajiem rutīnas skrīninga testiem, kā arī darba vietās veiktajiem testiem. Savukārt tādos paaugstināta riska objektos kā ārstniecības iestādēs un ilgstošas sociālās aprūpes iestādēs skrīninga testu organizēšanā būtu jāvadās no riskiem katrā konkrētā situācijā un iespējām skrīninga organizēšanai.

Tādējādi no noteikumiem tiek svītrots apakšpunkts, kas paredzēja pienākumu obligāti laboratoriski apstiprināt ikvienu pozitīvo antigēna testu.

Izmaiņas arī paredz, ka inficēšanās gadījumā vakcinācijas sertifikāts tiek apturēts uz septiņām dienām līdzšinējo 10 dienu vietā. 

Jau vēstīts, ka līdz 28. februārim tiks pagarināta Covid-19 jaunā omikrona paveida dēļ valstī izsludinātā ārkārtējā situācija.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu