VIDEO Dzemdību speciāliste: Grūtnieces, dzemdētājas ir riska grupā Covid-19 smagai norisei (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ratchat/shutterstock

Rīgas Dzemdību namā ierodas 62 procenti jauno māmiņu, kas ir vakcinētas pret Covid-19. Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Santa Markova atzīst, ka kopš janvāra sākuma teju katru dienu ir divas, trīs jaunās māmiņas, kuras ir Covid-19 pozitīvas, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Iestādes valdes priekšsēdētāja norāda, ka ar Covid-19 sasirgušām māmiņām var nākties saskarties ar dažādām veselības problēmām. Vakcinētām māmiņām un jaundzimušajiem nav novērojami veselības sarežģījumi, ko varētu izraisīt Covid-19 vakcīna.

"Grūtnieces, dzemdētājas ir riska grupā Covid-19 smagai norisei. Ievērojami biežāk novēroti priekšlaicīgu dzemdību riski, jaundzimušajam nepieciešamība atrasties intensīvās terapijas nodaļā.

Arī smagi saslimšanas gadījumi jaunajām māmiņām, arī nāve. Divu gadu laikā bijušas gandrīz 200 Covid-19 pozitīvas dzemdētājas. No janvāra katru dienu divas līdz trīs māmiņas ir kovida pozitīvas. Ir bijuši arī smagi gadījumi, kad nācies pārvest arī uz daudzprofilu stacionāru," atklāj Markova.

Grūtnieces ir viena no auditorijām, ko cenšas sasniegt maldinošas informācijas izplatītāji. Dezinformatori izplata informāciju, ka, vakcinējoties pret Covid-19, tiek apdraudēts vēl nedzimušais bērns, tā veselības stāvoklis.

Maldinošā informācija visbiežāk rada šaubas un bailes, kas atmiņā var palikt arī daudz labāk nekā oficiālā informācija, kas visbiežāk ir bezkaislīga un garlaicīga.

"Kad mamma, vecāks gaida bērniņu, ieslēdzas bailes. Bailes par dzīvību, drošību, veselību, vai rīcība nekaitē.

Dezinformācijai raksturīga baiļu sajūta. Bieži vien tiek uzrunātas dzīves pārliecības. Uztraucamies par saviem bērniem, tādēļ ir vieglāk uzķerties. Bailes spēlē lielu lomu tam, kā pieņemam lēmumu. Neuzticēšanos oficiālai informācijai var radīt arī bērnībā pārdzīvotais, kad vide bijusi nedroša, nav bijusi iespēja uzticēties citiem," skaidro psiholoģe Kristiāna Kalniņa.

Cilvēka prāts labprātāk uztver informāciju, kas apstiprina, nevis apšauba viņa uzskatus.

Video: Raidījuma "Bez Tabu" sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu