"Tagad mēs visi esam karavīri." Ukrainas elitārās bezpilota lidaparātu vienības aizkulises

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: ovbelov/Shutterstock

Ukrainas elitārā bezpilota lidaparātu vienība, ko izveidojuši brīvprātīgie IT eksperti, kļūst par būtisku aizsardzības pret Krievijas spēku iebrukumu daļu, vēsta portāls "Insider".

"Aerorozvidka" pēc pasūtījuma būvē vai pārveido bezpilota lidaparātus, lai tie darbotos militāros apstākļos un nakts aizsegā nomestu bumbas uz Krievijas militārajiem transportlīdzekļiem.

"Tagad mēs visi esam karavīri, bet mūsu saknes ir ļoti atšķirīgas," portālam "Insider" pastāstīja "Aerorozvidka" valdes loceklis un komunikāciju vadītājs Mihailo.

"Dažiem no mums ir doktora grāds. Dažiem ir maģistra grāds. Daži ir no IT nozares un daudzām citām nozarēm.

Galvenais, kas mūs vieno ir vēlme uzvarēt šajā karā."

Vienība tika izveidota 2014. gadā, reaģējot uz Krievijas īstenoto Krimas aneksiju un Krievijas atbalstītajiem grupējumiem, kas sāka separātistu sacelšanos Donbasa reģionā.

Tehnoloģiju apguvušie brīvprātīgie apvienojās, lai, izmantojot bezpilota lidaparātus, būvētu gaisa izlūkošanas transportlīdzekļus Ukrainas armijas atbalstam.

"Aerorozvidka" dibinātājs, investīciju baņķieris un četru bērnu tēvs Volodimirs Kočetkovs-Sukačs 2015. gadā tika nogalināts kaujā Donbasā.

"Iebrukums nesākās pirms dažiem mēnešiem. Tas sākās 2014. gadā," sacīja Mihailo.

"Aerorozvidka" tagad darbojas kā nevalstiska organizācija, kas atbalsta Ukrainas armiju.

Vienība izmanto dažādus bezpilota lidaparātus, no kuriem daudzi ir veikalā nopērkami. Tad droni tiek modificēti un militarizēti. Starp tiem ir ar Ķīnas DJI un "Autel" bezpilota lidaparāti, kā arī franču "Parrot" un citi.

Tās visvērtīgākais drons ir oktokopters "R-18", ko "Aerorozvidka" būvējusi no nulles. Tā darbības rādiuss ir 4 km, lidojuma ilgums - 40 minūtes, un tas var nomest 5 kg smagas bumbas.

Katra "R-18" izgatavošana izmaksā 20 000 ASV dolāru, tādējādi tās ir daudz lētākas par tādām prettanku raķetēm kā "NLAW" jeb nākamās paaudzes vieglais prettanku ierocis, kas maksā 40 000 ASV dolāru.

Atšķirībā no "NLAW", kas ir vienreiz lietojami, "R-18" var izmantot arī atkārtoti - ja vien tie netiek bojāti.

Komanda 20 stundas diennaktī veic izlūkošanas vai kaujas misijas ar droniem, sacīja Mihailo.

"Aerorozvidka" ir sadalīta trīs komandās - dronu, "Delta" un kiberdrošības.

"Delta" ir NATO atbalstīta tīmekļa situācijas apzināšanas sistēma, kas izveido Krievijas mērķu karti, izmantojot informāciju no dažādiem avotiem, tostarp aģentiem uz sauszemes un izlūkošanas datiem no dronu komandas.

Vienībā tiek izmantota arī Īlona Maska satelītu sistēma "Starlink", kas palīdz nodrošināt savienojumu pat tad, ja pārtrūkst internets vai elektrība.

Vienība katru dienu veic aptuveni 300 izlūkošanas misijas un ir iznīcinājusi "desmitiem, iespējams, simtiem" Krievijas militāro transportlīdzekļu, sacīja Mihailo.

"Aerorozvidka" parasti veic misijas naktīs bezpilota lidaparātu termālās attēlveidošanas kameru priekšrocību dēļ. Aprīkoti ar nakts redzamības brillēm un snaipera šautenēm, bezpilota lidaparātu piloti izmanto kvadraciklus, lai slepeni pārvietotos pa mežiem un ieņemtu pozīciju uzbrukumam.

Nozīmīgākā uzvara bija palīdzēt apturēt 40 km garu Krievijas konvoju, kas devās uzbrukt galvaspilsētai Kijivai.

Vienība parasti mērķē uz vērtīgāko transportlīdzekli konvojā, lai visefektīvāk izmantotu ierobežoto bumbu skaitu.

Šajā gadījumā komanda mērķēja uz transportlīdzekļiem konvoja priekšgalā, kas veiksmīgi bloķēja konvoju un demoralizēja Krievijas spēkus.

Pašlaik "Aerorozvidka" galvenokārt darbojas Kijivas reģionā, bet paplašina operācijas visā Ukrainā, ņemot vērā gaidāmo Krievijas ofensīvas atjaunošanu valsts austrumos un dienvidos.

Mikailo sacīja, ka viņš nevar precīzi atklāt, cik cilvēku ir organizācijas sastāvā, taču to esot "vairāki desmiti".

Vienība sociālajos plašsaziņas līdzekļos bieži dalās ar videoierakstiem no savām misijām, kas reizēm tiek atskaņoti ukraiņu repa mākslinieka Skofka mūzikas pavadījumā.

Nozīmīgs izaicinājums, ar ko saskaras "Aerorozvidka", ir finansējuma un piegādes problēmas. Tā paļaujas uz pūļa finansējumu un ziedojumiem, lai sagādātu tik ļoti nepieciešamās detaļas, piemēram, modernus modemus un termālās attēlveidošanas kameras.

Uz daudzām ASV un Kanādā ražotām detaļām attiecas eksporta kontrole, kas aizliedz tās nosūtīt uz Ukrainu.

Krievijas bruņotie spēki lēnām pielāgojas un izstrādā, kā notriekt "Aerorozvidka" dronus, tāpēc papildu detaļu un finansējuma nepieciešamība ir ļoti svarīga.

Neraugoties uz pieaugošo pretuzbrukumu skaitu, "Aerorozvidka" ir pārliecināta, ka vienībai arī turpmāk izdosies sekmīgi aizstāvēties pret Krievijas iebrucējiem.

"Manuprāt, ir loģiski, ka viņi pielāgojas. Taču viņi joprojām ir krievi," sacīja Mihailo.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu