Moldova pēc sprādzieniem Piedņestrā separātisko reģionu nebloķēs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Moldovas prezidente Maija Sandu.
Moldovas prezidente Maija Sandu. Foto: EPA/Scanpix

Moldovas varas institūcijas nebloķēs separātisko Piedņestras reģionu, bet iestājas par miermīlīgu situācijas noregulējumu, brīfingā pēc Moldovas Drošības padomes sēdes, kas tika sarīkota saistībā ar vakar un šodien separātiskajā reģionā notikušajiem sprādzieniem, paziņoja prezidente Maija Sandu.

Moldova paaugstina trauksmes gatavību un pastiprina valsts iestāžu drošību.

Eskalācija Piedņestrā notiek reģiona "promilitāro" aprindu dēļ, kas ir ieinteresētas drošības situācijas destabilizācijā.

"Mūsu analīze liecina, ka pastāv spriedze starp dažādiem spēkiem Piedņestras iekšienē, kas ir ieinteresēti situācijas destabilizācijā. Tas reģionā vairo bīstamību un rada riskus Moldovai. Nosodām jebkādas provokācijas un mēģinājumus ievilkt Moldovu darbībās, kas var valstī apdraudēt mieru," sacīja prezidente.

Sandu nav plānojusi nekādas sarunas ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Starptautiski neatzītās Piedņestras Moldāvu Republikas (PMR) galvaspilsētā Tiraspolē pirmdienas vakarā notika sprādzieni ēkā, kur atrodas PMR Valsts drošības ministrijas un Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) filiāles biroji. Šorīt netālu no Ukrainas robežas notika sprādzieni radio tornī, kas pārraida Krievijas stacijas.

Ukrainas izlūkdienests publicējis dokumentu, kas liecina, ka ar sprādzieniem Tiraspolē ir saistīti Krievijas specdienesti.

Incidenti iecerēti, lai attaisnotu karu Ukrainā vai vai iesaistītu kaujās PMR - vai nu kā teritoriju ar zināmām mobilizācijas rezervēm, vai kā teritoriju, no kuras Krievijas karaspēks var uzbrukt Ukrainas teritorijai, uzskata izlūki.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu