Tiesa norāda iemeslus, kādēļ likusi atbloķēt Krievijas izklaides telekanālus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Snegur/Shutterstock

Administratīvā rajona tiesa piemēroja pagaidu noregulējumu, ar kuru lemts atgriezt Latvijas informatīvajā telpā Krievijas telekanālus "TNT Comedy" (THT - Комеди), "TNT4 International", "Friday International" (Пятница), "KHL TV Channel" un "TNT Music", to pamatojot ar nepietiekamu Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) argumentāciju par valsts apdraudējuma riskiem gadījumā, ja telekanāli turpinātu savu darbu Latvijā.

Tiesa 29. aprīlī apmierināja SIA "Global Media" pagaidu aizsardzības lūgumu un apturēja NEPLP lēmumu, ar kuru Latvijā aizliegts izplatīt televīzijas programmas "THT-Comedy", "THT4 International", "FRIDAY International", "KHL TV channel" un "TNT Music".

Tiesa lēmumā nav apšaubījusi padomes kompetenci aizliegt televīzijas programmu izplatīšanu. Tiesa secinājusi, ka padome šādu aizliegumu var noteikt, ja programmu izplatīšana rada apdraudējumu valsts drošībai vai sabiedriskajai kārtībai. Vienlaikus tiesa pirmšķietami secinājusi, ka padomes lēmumā nav sniegts atbilstošs pamatojums nedz par apdraudējumu, kāds varētu tikt radīts ar programmu turpmāku izplatīšanu, nedz padomes secinājumam, ka, izplatot televīzijas programmas, varētu tikt pārkāptas ASV Ārvalstu aktīvu kontroles biroja noteiktās sankcijas.

Tiesa norādījusi, ka gadījumā, ja ir kādi apstākļi, kuru dēļ ir pamats uzskatīt, ka televīzijas programmās tiek vai nākotnē varētu tikt atspoguļota neobjektīva informācija, tādējādi radot valsts drošības un sabiedriskās kārtības apdraudējumu, padomei ir ne tikai tiesības, bet pat pienākums veikt likumā noteiktās darbības šādu programmu izplatīšanas apturēšanai.

Turklāt nepieciešamība vērtēt, vai minētie apstākļi pastāv, ir jo īpaši būtiska šī brīža ģeopolitiskajā situācijā, kad paralēli Krievijas uzsāktajam karam Ukrainā publiskajā telpā ir novērojami pastiprināti centieni ietekmēt arī sabiedrisko domu, tostarp, sniedzot nepatiesu informāciju. Tomēr gadījumā, ja ir pamats uzskatīt, ka programmās varētu tikt izplatīta neobjektīva informācija, radot draudus valsts drošībai un sabiedriskajai kārtībai, padomei, pieņemot lēmumu par attiecīgo tiesību ierobežošanu, uz šādiem riskiem ir jānorāda administratīvā akta pamatojumā. Konkrētajā gadījumā pārsūdzētais lēmums ar šādiem apstākļiem un iespējamiem riskiem nav pamatots.

Tiesas lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā 14 dienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas.

"Firmas.lv" dati liecina, ka uzņēmums "Global Media" reģistrēts 2016. gadā, un tā pamatkapitāls ir 2800 eiro. 2020.gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedza 3,875 miljonus eiro, un tas nopelnīja 290 000 eiro. Dati par pagājušo gadu vēl nav publiskoti. Kompānijas lielākais īpašnieks ar 70% daļu ir Adilbeks Žanabajevs, Andžejam Pjateckim pieder 28,5%, bet Jeļenai Kičikovai - 1,5% kompānijas kapitāldaļu.

Jau ziņots, lēmumu bloķēt minētos izklaides kanālus NEPLP pieņēma marta sākumā, jo kāds ar Krievijas uzņēmumu "Gazprom Media Holding" saistīts uzņēmums atrodas ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju sarakstā.

Āboliņš norāda, ka tiesas ieskatā fakts, ka Latvijas informatīvajā telpā darbojas "Gazprombank" tieši un netieši piederošas programmas, neapdraud Latvijas informatīvo telpu un OFAC sankciju fakts neko nenozīmē.

"NEPLP lēmumu pārsūdzēs, jo diemžēl tiesa nav izpratusi lēmuma būtību un pamatojumu," raksta Āboliņš.

Kā ziņots, NEPLP 7. martā pieņēmusi lēmumu no Latvijā retranslējamo programmu saraksta izslēgt 18 Krievijas televīzijas kanālus - "THT- Comedy" (THT - Комеди), "ТНТ 4", "THT4 International", "TNT" (THT), "THT Music", "FRIDAY International" (Пятница), "KHL TV channel", "Кинопремьера", "КИНОСВИДАНИЕ", "Мужское кино", "Ля-минор ТВ", "Авто Плюс - Телеканал Авто-Плюс", "Ностальгия", "Живи!", "Кто есть кто", "Малыш-ТВ", "Русская ночь", "Zee TV".

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Latvijā pārtraukti vairāku desmitu Krievijas un Baltkrievijas TV kanālu rādīšana. NEPLP uzsver, ka tas darīts, novēršot draudus Latvijas drošībai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu