"Nekad nebiju domājusi, cik daudz zaudēšu bez balss." Stāsts par sievieti, kura slimības dēļ pazaudēja balsi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: fizkes/ Shutterstock

"Lūdzu." Šī ir frāze, no kuras Dženna visvairāk baidās katru reizi, kad kāds viņai atver durvis. Sieviete nespēj uz pieklājības žestu atbildēt ar "paldies". Viņa raksta: "Nav tā, ka es to nevēlos. Es to nevaru izdarīt." Pirms trim gadiem Džennai diagnosticēja balss traucējumus, kas ietekmē viņas balss saites, vēsta medijs "Insider".

Neviens nevar izskaidrot, kādēļ šī slimība sievieti skāra, taču ir vairāki minējumi, kā kuņģa skābes nokļūšana Džennas kaklā vai deguna blakusdobuma operācijas laikā bojāts elpvads.

Sievietei ir attīstījusies smaga muskuļu spriedzes izraisīta disfonija. Džennas muskuļi ap balseni saspiežas, lai kompensētu grūtības radīt skaņas.

"Labās dienās mana balss ir aizsmakusi. Sliktās tā ir pazudusi pavisam un rīkle šķiet aizžņaugusies - parasti tā ir aptuveni nedēļu, bet tagad pusotru mēnesi. Kad tava balss skan normāli, tu pieņem to kā pašsaprotamu; es nekad nebiju domājusi, cik daudz zaudēšu bez balss," savā rakstā skaidro Dženna.

Būtiski ir mainījusies ikdienas komunikācija, piemēram, pasūtot ēdienu kafejnīcā, viņa raksta vēlamo tekstu aplikācijā, kas pārvērš to automatizētā balsī. Pie savas somas viņa ir pielikusi zīmi ar uzrakstu "man nav balss", kuru rāda cilvēkiem, kas vēlas ar viņu runāt. Mājās ar savu meitu viņa komunicē, rakstot ziņas un izmantojot papīra zīmītes.

"Es nevaru pārbaudīt viņas spāņu valodas zināšanas. Es nevaru ar viņu kopā dziedāt. Es nevaru viņu pasaukt uz skolu. Šobrīd ir pārāk daudz "nevaru"," raksta sieviete.

"Es jūtos laimīga, ka dzīvoju laikā, kad pastāv saziņas iespējas, kas nav atkarīgas no manas balss, un joprojām gaidu risinājumu, kas atjaunos manējo. Labākais, ko varu darīt, ir saglabāt neatlaidību un cerēt, ka medicīna attīstīsies," saka Dženna.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu