Trešdien Zemi sasniegs Saules vēji no "cauruma" tās atmosfērā (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Trešdien, 3. augustā, Zemes magnētisko lauku sasniegs Saules vēji no "cauruma" tās atmosfērā, izraisot nelielu magnētisko vētru.

ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras administrācija savas prognozes izteikusi pēc tam, kad no "cauruma" Saules atmosfērā novēroja izplūstam materiālu, vēstīts vietnē "Space Weather".

Tā saucamie koronālie caurumi Saules atmosfērā ir vietas, kur zvaigznes plazma ir vēsāka un mazāk blīva. No tādiem caurumiem plazma parasti nonāk arī tālāk kosmosā, uz priekšu virzoties pat ar 2,9 miljonus kilometru stundā lielu ātrumu.

Uz planētām, kurām ir spēcīgs magnētiskais lauks kā Zemei, pēc Saules materiāla absorbēšanas norisinās magnētiskās vētras, kuru laikā Zemes magnētisko lauku ietekmē uzlādēto daļiņu viļņi. Rezultātā atmosfērā ir vērojamas ziemeļblāzmas un dienvidblāzamas.

Tiesa, magnētiskā vētra, kuru radīs šie Saules vēji būs relatīvi vāja, tomēr pietiekami spēcīga, lai varētu vārgi ietekmēt elektrotīklus un dažas satelītu funkcijas.

Spēcīgākas magnētiskās vētras var pietiekami spēcīgi ietekmēt Zemes magnētisko lauku, lai notriektu satelītus un pat izraisītu "interneta apokalipsi".

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu