14. Saeimas pirmā sēde notiks 1. novembrī

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece Saeimas sēdes laikā.
Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece Saeimas sēdes laikā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Pirmā parlamenta sēde 14. Saeimas partiju deputātiem notiks 1. novembrī plkst. 10, otrdien, 18. novembrī, pēc jaunievēlētās Saeimas pārstāvju organizatoriskās sanāksmes žurnālistiem sacīja līdzšinējā parlamenta spīkere Ināra Mūrniece (NA).

Sanāksmē partiju pārstāvji esot izrunājuši gan pirmās sēdes darba kārtības jautājumus, gan arī dažādas organizatoriskas lietas, kas attieksies uz deputātu ikdienu, nodrošinājumu un iespējām saņemt informāciju, stāstīja Mūrniece. Tāpat viņi ir vienojušies par laiku, kad jaunie deputāti varēs ierasties, lai noturētu apmācības Saiemas Sēžu zālē.

Topošajiem parlamentāriešiem būšot iespēja pārliecināties, kā strādāt ar balsošanas iekārtām, kā arī viņi saņemšot informāciju par juridiskajiem nosacījumiem, piemēram, saistībā ar amatu apvienošanu vai citu amatu pildīšanas kārtību, skaidroja Saiemas spīkere.

Politiķe norādīja, ka partiju pārstāvji ir vienojušies par tradicionālajiem pirmās Saeimas sēdes darba kārtības punktiem - deputāta zvēresta došana, balsu skaitītāju ievēlēšana, pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ievēlēšana un tās darbības principi. Tās locekļi komisijas sēdē pārbauda vēlēšanu materiālus un sūdzības par vēlēšanām, ja tādas iesniegtas Centrālajā vēlēšanu komisijā. Komisija sagatavo ziņojumu Saeimai par deputātu pilnvaru apstiprināšanu.

Tad deputāta amata kandidāti, kas ievēlēti 14. Saeimā, dod svinīgu solījumu: "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus." Katrs jaunievēlētais deputāts solījumu apliecina ar savu parakstu.

Pēc svinīgā solījuma došanas Saeima balso par lēmuma projektu par 14. Saeimas deputātu pilnvaru apstiprināšanu.

Jaunievēlētā Saeima pirmajā sēdē atklātā procedūrā ar vēlēšanu zīmēm ievēlē Saeimas Prezidiju - Saeimas priekšsēdētāju, divus viņa biedrus, sekretāru un viņa biedru.

Saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likumu līdz ar jaunievēlētās Saeimas sanākšanu uzskatāms, ka Ministru kabinets ir atkāpies, tādēļ sēdi noslēdz ar valdības paziņojumu par savu pilnvaru nolikšanu. Līdzšinējā valdība turpinās pildīt savus pienākumus līdz brīdim, kad Saeima būs izteikusi uzticību jaunam Ministru kabinetam.

Saskaņā ar Satversmi jaunievēlētā Saeima sanāk uz pirmo sēdi novembra mēneša pirmajā otrdienā, kad arī beidzas iepriekšējās Saeimas pilnvaras.

Mūrniece pauda cerību, ka 1. novembrī tiks apstiprināti gan deputātu mandāti, gan arī ievēlēts jaunais Saeimas priekšsēdētājs un Saeimas Prezidijs. Tad arī Saeimas Prezidijs varēs sākt darbu, kā arī vienoties ar politisko partiju pārstāvjiem par darbu Saeimas komisijās.

Kā atzīmēja parlamenta spīkere, visās komisijās jābūt proporcionāli pārstāvētiem visiem politiskajiem spēkiem. Pēc komisiju pārstāvju ievēlēšanas komisijas varēs sākt darbu, un tad arī jaunā, 14. Saeima, turpmākajās sēdēs varēs lemt par 13. Saeimas likumprojektu pārņemšanu, norādīja politiķe.

"Es ceru, ka mēs ļoti raiti radīsim politisko vienošanos, un 14. Saeima ātri varēs ķerties pie darba," pauda Mūrniece.

Kā ziņots, otrdien parlamenta ēkā tikās 14. Saeimā ievēlēto politisko partiju un partiju apvienību pārstāvji, lai vienotos par 14. Saeimas pirmās sēdes sasaukšanu un citiem organizatoriska rakstura jautājumiem, vēsta parlamenta Preses dienests.

Saskaņā ar Satversmi jaunievēlētā Saeima sanāk uz pirmo sēdi novembra mēneša pirmajā otrdienā, līdz ar to 14. Saeima uz pirmo sēdi sanāks 1. novembrī. Sarakstu pārstāvjiem jāvienojas par Saeimas sēdes sasaukšanas laiku, tās darba kārtību un lēmumiem, kas jāpieņem pirmajā sēdē, lai jaunais parlamenta sasaukums varētu pilnvērtīgi sākt darbu.

Politiķiem jāvienojas arī par balsu skaitītāju un pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas locekļu izvirzīšanas kārtību. Politisko spēku pārstāvji iepazīsies ar Saeimas Prezidija locekļu izvirzīšanas un ievēlēšanas kārtību, kā arī nepieciešamo rīcību, lai izveidotu 14. Saeimas frakcijas.

Tāpat šajā sanāksmē politisko spēku pārstāvjiem paredzēts vienoties par deputātu plānoto izvietojumu Saeimas sēžu zālē, lai Saeimas informācijas sistēmas varētu pielāgot jaunajam parlamenta sasaukumam.

Vēlēšanās labāko rezultātu sasniedza "Jaunā vienotība", kura 14. Saeimā ieguvusi 26 mandātus, tai seko Zaļo un zemnieku savienība ar 16, "Apvienotais saraksts" ar 15, Nacionālā apvienība ar 13, "Stabilitātei!" ar 11, "Progresīvie" ar 10 un "Latvija pirmajā vietā" ar deviņiem mandātiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu