Zinātnieki atklājuši, kas kopīgs delfīnam ar vecu cilvēku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Tara Lambourne/Shutterstock

Zinātnieki atklājuši Alcheimera slimības pazīmes trīs dažādu sugu delfīnu smadzenēs, kas atrasti miruši piekrastē, ziņo portāls "Science Alert".

Pierādījumi par masveida vaļveidīgo izmešanos krastos ir fiksēti jau no ļoti seniem laikiem, tomēr nav zināms, kāpēc delfīni un vaļi tieši masveidā tiek izskaloti krastā.

Dažos gadījumos krastā izskalotie dzīvnieki ir bijuši acīmredzami slimi, daži ar plastmasas atkritumu pilnu vēderu, taču vairums masveidā izskaloto dzīvnieku nesniedz gandrīz nekādas atbildes.

Piemēram, zobvaļiem (Odontocetes) ir vairākas kopīgas iezīmes ar cilvēkiem, tostarp (vismaz piecām zināmajām sugām) menopauze. To spēja dzīvot krietni pēc reproduktīvā vecuma nozīmē, ka tie var būt uzņēmīgi arī pret vēlīnām slimībām.

Alcheimera slimība ir visizplatītākais gados vecu cilvēku invaliditātes cēlonis, kas pakāpeniski pasliktina atmiņu, mācīšanos un komunikāciju. Noskaidrots, ka līdzīga slimība var skart arī ūdenī dzīvojošos zīdītājus.

"Mani vienmēr ir interesējusi atbilde uz jautājumu: vai tikai cilvēki slimo ar demenci? Mūsu atklājumi sniedz atbildi uz šo jautājumu, jo parāda, ka ar demenci saistīta iespējamā patoloģija patiešām nav novērojama tikai cilvēkiem," saka neirobiologs Frenks Gunns-Mūrs no Sentendrūsas universitātes Skotijā.

Leidenes Universitātes bioloģe Marisa Vahere ar kolēģiem pētīja 22 delfīnu smadzenes, lai meklētu bioķīmiskos marķierus, kas raksturīgi cilvēkiem ar Alcheimera slimību.

Trim delfīniem tika konstatēta amiloīda-beta plāksnīšu un hiperfosforilēta tau uzkrāšanās. Šiem indivīdiem bija arī vecāka gadagājuma cilvēku pazīmes, piemēram, nolietoti vai izkrituši zobi, kā arī mainījusies baltās un pelēkās vielas attiecība smadzeņu audos.

Turklāt delfīniem konstatēto smadzeņu bojājumu vietas sakrita ar līdzvērtīgām zonām, kas novērotas cilvēkiem ar Alcheimera slimību.

"Esam fascinēti, ka novecojušo delfīnu smadzenēs tika novērotas izmaiņas, kas ir līdzīgas cilvēka novecošanās un Alcheimera slimības gadījumiem," stāsta Edinburgas Universitātes neirozinātniece Tara Spiresa-Džonsa.

Ņemot vērā, ka delfīni ir ļoti sociāli dzīvnieki, iespējams, viņi palīdz draugiem kam ir smadzeņu darbības traucējumi, norāda pētnieki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu