Bijusī koncentrācijas nometnes sekretāre Vācijā apstrīd notiesājošo spriedumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Irmgarde Furhnere.
Irmgarde Furhnere. Foto: AFP/SCANPIX

Vācijas tiesa trešdien paziņoja, ka 97 gadus vecā bijusī nacistu koncentrācijas nometnes sekretāre Irmgarde Furhnere apstrīdējusi notiesājošo spriedumu lietā par līdzdalību vairāk nekā 10 000 cilvēku slepkavībā. 

Vācijas tiesa pagājušajā nedēļā piesprieda Furhnerei divu gadu nosacītu cietumsodu, atzīsto viņu par līdzatbildīgu vairāk nekā 10 000 cilvēku "nežēlīgā un ļaunprātīgā slepkavībā" Štuthofas nometnē okupētajā Polijā.

Furhnere no 1943. gada jūnija līdz 1945. gada aprīlim pildīja stenogrāfistes un mašīnrakstītājas pienākumus Štuthofas nometnē okupētajā Polijā.

Viņas vīrs bija SS virsnieks šajā nometnē.

Prokuratūra apgalvoja, ka viņas darbs birojā nodrošināja netraucētu nometnes vadību un sniedza viņai zināšanas par visiem notikumiem Štuthofas nometnē.

Štuthofas koncentrācijas nometnē, kuru nacisti 1939.gadā ierīkoja netālu no toreizējās Dancigas (tagad Gdaņska Polijā), gāja bojā aptuveni 65 000 ieslodzīto.

Furhneres advokāti Federālajā augstākajā tiesa apstrīdējuši reģionālās tiesas spriedumu.

Federālā augstākā tiesa pārbaudīs, vai tiesvedība veikta pareizi un likums piemērots pareizi. Pierādījumi no jauna netiks vākti, atklāja tiesas preses pārstāve.

Līdz apelācijas izskatīšanai spriedums nav tiesiski saistošs, viņa piebilda.

Furhnere tiesā lielākoties klusēja, bet beigās izteica nožēlu par visu notikušo.

Pērn Furhnere tika notverta, mēģinot aizbēgt no pansionāta un tiesas. Viņa ar taksi devās uz pazemes staciju, kur nozuda.

Viņas atrašanās vieta nebija zināma vairākas stundas.

Viņa tik tiesāta nepilngadīgo tiesā Icehoes pilsētā, jo nozieguma pastrādāšanas brīdī bija tikai 18 vai 19 gadus veca.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu