"Vienīgais, kā uz pasaules nepaliek vairāk, ir zeme." Par ko šobrīd uztraucas meža īpašnieki

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Wut_Moppie/Shutterstock

Jaunā meža stādīšanas sezona tuvojas noslēgumam, un šobrīd īpaši svarīgi visai sabiedrībai būt atbildīgai, saudzējot dabu un meža īpašnieku smago darbu. Par to, kas šobrīd svarīgs meža īpašniekiem, ar kādām problēmām nākas saskarties, stāsta pieredzējis mežsaimnieks un Latvijas Meža īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks.

Globālās sasilšanas dēļ meteoroloģiskā vasara Latvija vidēji sākas arvien agrāk un noslēdzas vēlāk, un meža īpašniekiem šis jautājums ir ļoti svarīgs; īpaši tāpēc, ka tuvojas meža stādīšanas sezonas noslēgums, ilgstošs sausums jaunaudzēm var būtiski kaitēt. "Mēs ļoti gaidām lietu. Pavasara pēdējo nedēļu meteoroloģiskie laikapstākļi liek nedaudz bažīties par to, kā ieaugs kociņi, jo ir ļoti sauss. Otra lieta ir mežu ugunsgrēki, par ko ir uztraukums. Latvijā tie jau ir sākušies," teic Muižnieks.

"Jāaicina ikviens būt ļoti atbildīgs, ejot mežā, nemaz nerunājot par smēķēšanas aizliegumu mežā. Arī nomesta pudele var izraisīt ugunsgrēku.

Tāpat Muižnieks atgādina par sāpīgo jautājumu jeb ikgadējo kūlas dedzināšanu, "jo tieši jaunaudzītes jau ir tās, kas ir vairāk apdraudētas, ja blakus ir aizdedzināts kūlas lauks. Tikko iestādītajos kociņos, iekļūstot liesmām, es pat teiktu, ka ir 100% iespēja, ka jaunaudzīte būs beigta."

Vēl runājot par laikapstākļiem, arī sals šajā pavasarī ir bijis diezgan spēcīgs. "Šur tur reģionos pat -6 grādi pēc Celsija, ir apsalušas lapas ozoliem, un tas novājina koku. Arī melnalkšņiem nupat savā mežā novēroju, ka lapas ir apsalušas."

Kaitēkļi

"Šī brīža laikapstākļi ir arī ļoti labvēlīgi mizgraužu tālākai izplatībai, jo temperatūra ir pietiekami augsta, lai tie lidotu, ir sausums, un eglēm sausums nepatīk, līdz ar to egles vēl vairāk var novājināties.

Ja tuvākajā laikā mēs nesagaidīsim lietu,  varam piedzīvot lielas problēmas."

Savukārt, runājot par lielajiem kaitniekiem, briežu, aļņu un stirnu populācija samazinājusies nav, līdz ar to tie postījumi ir novērojami joprojām."

Meža īpašnieku skaits samazinās

Vēlējāmies noskaidrot vairāk par meža īpašniekiem. Vai to skaits samazinās, vai tieši pretēji - palielinās?

"Ja runājam par skaitļiem, tad šobrīd notiek meža īpašumu konsolidācija, īpaši mazāki zemes īpašnieki dažādu iemeslu dēļ izvēlas savu meža īpašumu pārdot, līdz ar to meža īpašnieku skaits pēdējos gados samazinās.

Es varu aicināt, protams, jebkuru zemes īpašnieku padomāt pirms pārdošanas – jo vienīgais, kā uz pasaules nepaliek vairāk, tā ir zeme, īpaši auglīgā.

Ir arī iespēja iesaistīties meža īpašnieku kooperatīvā, ja pats īsti neprot attīstīt īpašumu, vai nodot kādai kompānijai, kas ar to Latvijā nodarbojas."

Ja runājam par tiem, kuri vēlētos zemi iegādāties, vaicājām Muižniekam, kā cenas ir mainījušās pēdējo gadu laikā. "Cenu kāpums pēdējos gados ir novērojams. Īpaši pagājušajā gadā varēja to novērot, tas lielā mērā saistāms ar kokmateriālu cenu pieaugumu."

Vai meža īpašnieki kļuvuši atbildīgāki?

"Protams, ja paskatāmies zināšanu līmeni, tad no pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem meža īpašnieku zināšanu līmenis ir krietni pieaudzis, līdz ar to meža īpašnieki vairāk saprot procesus, kādi notiek mežā, un tas arī ietekmē viņu saimniekošanu. Tā ir ievērojami pārdomātāka."

"Vienīgi man atkal jānorāda uz problēmām, kas eksistē. Esmu dzirdējis daudz sūdzību no meža īpašniekiem, ka ļoti atbildīgiem īpašniekiem nākas ciest meža liegumu dēļ un kompensācijas ir niecīgas.

Šādā gadījumā meža īpašniekiem rodas liels rūgtums pret valsti. Atbildīgi meža īpašnieki var tikt šādā veidā sodīti, jo tas nav pareizi, ka šo dabas liegumu veidošanas rezultātā pēc būtības ļoti daudzas īpašumu tiesības tiek atņemtas un kompensācija ir smieklīga. Šī paliek aizvien lielāka problēma.

Patlaban apspriešanā ir divi Ministru kabineta noteikumi, un viens no tiem ir par dabas liegumu, kur vairāk nekā 40 tūkstoši h tiek plānoti ar jauniem aprobežojumiem, tāpēc īpaši jautājums par kompensācijām paliek aizvien sāpīgāks. Daudzi īpašnieki rēķinās ar malkas ieguvi, citiem ir cita veida vajadzība, piemēram, medikamentu iegāde, ko arī valsts nekompensē, līdz ar to tā attieksme pret valsti var veidoties negatīvāka.

No vienas puses tiek atņemts, bet pretī nekas netiek dots."

Par taisnīgu kompensācijas sistēmu

"Es domāju, ka ir pēdējais laiks atbildīgajām ministrijām veidot jaunu un taisnīgu kompensāciju sistēmu. Beidzot tas laiks ir pienācis. Mēs veidojam jaunas teritorijas, un, ja neveidosim taisnīgu kompensāciju sistēmu, tad cilvēku pretreakcija kļūs aizvien asāka pret šādiem grozījumiem. Pat to cilvēku, kuri ļoti atbildīgi izturas pret saviem īpašumiem. Vēl es domāju, ka ir jāpārskata, vai tiešām visās platībās ir nepieciešami tik kategoriski aprobežojumi."

Sarunas nobeigumā Muižnieks atgādina un aicina apsvērt darba iespējas šajā nozarē. "Meža nozarē darbs vienmēr ir bijis, ir un būs, nozarē kļūst modernāka gan mežsaimniecības sektorā, gan tālākā pārstrādē, līdz ar to nozarei būs vajadzīgi dažādu jomu speciālisti."

Tāpat vērts atgādināt, ka jau nākamajā nedēļas nogalē Tērvetē būs vērienīgākais meža izziņas pasākums Baltijā "Latvijas meža dienas", kas pulcēs dažādas ar mežu un dabu saistītas organizācijas.

Gan bērniem, gan pieaugušajiem būs iespēja apmeklēt daudzveidīgas meža izziņas pieturas, kā arī piedalīties izglītojošās aktivitātēs kopā ar rūķiem, Cūkmenu un īstiem meža večiem.

Foto: publicitātes

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu