No prostitūcijas līdz sava sporta veida virsotnei - ultramaratonistes Matisenas iedvesmas stāsts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Gabriela Matisena
Gabriela Matisena Foto: Instagram.com/@gabriellamathisen

Šīs vasaras ievadā Peru džungļos notiekošo ultramaratonu pieveica vien seši no 30 dalībniekiem. Viena no sportistēm, kura sasniedza finišu ir Gabriela Matisena - skrējēja ar amputētu roku un sarežģītu dzīves stāstu

"Šis ir smagākais no mūsu rīkotajiem ultramaratoniem. Pilns dubļu un mitra gaisa, kā arī retinātais gaiss apgrūtina pārvietošanos. Katra kustība pieprasa papildu piepūli, kas pārbauda fizisko un psiholoģisko noturību. Šai sacīkstei nav līdzīgu," tā Peru džungļos notiekošo ultramaratonu savā mājaslapā raksturo rīkotāji.

Pirms vairākām nedēļām Matisena bija viena no sešiem dalībniekiem, kas sasniedza garās "Džungļu ultras" finiša līniju. Skrējēja intervijā Norvēģijas sabiedriskajam medijam NRK sacīja, ka šajās sacensībās piedzīvoto nekad neaizmirsīs. 

"Tas bija ārkārtīgi biedējoši, bet ļoti, ļoti maģiski," pauda Matisena.

Sacensības notika 3500 metru augstumā virs jūras līmeņa, bet kopējā piecu posmu distance bija 230 kilometrus gara. 

Visticamāk, ka par Matisenu nekad iepriekš neko neesat dzirdējuši. Tas tāpēc, ka vēl salīdzinoši nesen viņa bija iegrimusi smagā narkotiku atkarībā, bet iztiku pelnīja ar vissenāko profesiju pasaulē.

Kādā no dienišķās narkotiku devas uzņemšanas reizēm šļirces adata tika neveiksmīgi iedurta viņas rokā, tāpēc ekstremitāti beigās vajadzēja amputēt. 

Matisena skaidro, ka viņa nejūtas nepilnīga. Viņa atlikušo amputētās rokas daļu izmantojot kā lauzni džungļos, tas tiešām sacensībās esot palīdzējis. Savu pirmo maratonu viņa noskrēja 2016. gadā, bet tagad piepildījusi savu sapni ar finišu "Džungļu ultrā".

Džungļu ultramaratona dalībniekiem koku un krūmu biezoknī jātiek galā pašiem. Naktīs jāguļ šūpuļtīklos starp kokiem, bet mugursomā ir viss nepieciešamais dažādu problēmsituāciju risinājumam.

Matisenu skrējiena laikā sakoda čūska, bet tā tomēr viņas potītē neielaida indi. Skrējēja stāsta, ka džungļos esot 400 dažādu sugu čūskas, bet tikai četras sugas ir indīgas.

Viņa diezgan tuvu sastapās arī ar jaguāru, kas no slēpņa esot pamatīgi uzrūcis skrējējai. Matisena bija bruņojusies ar bambusa nūju.

Nākamās sacīkstes Matisena vēlas aizvadīt ASV, Lielajā kanjonā. Viņa to darot, lai motivētu sievietes, kurām nepieciešams uzmundrinājums, nevis nosodījums. 

"Grand to Grand" skrējiens Lielajā kanjonā notiks nākamā gada aprīlī. Matisena jau sākusi gatavoties šai sacīkstei.

"Tās ir leģendāras sacensības. Man ļoti patīk tuksnesis. Tas ir visskaistākais no visskaistākajiem," sacīja Matisena.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu