"Viņš nekad nebija atbalstošs." Šūmahera ilggadējais komandas biedrs par laiku blakus leģendārajam pilotam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mihaels Šūmahers
Mihaels Šūmahers Foto: Reuters/ScanPix

Ilggadējais Pirmās formulas (F-1) pilots Rubenss Barikello, viesojoties F-1 podkāstā "Beyond the Grid", atskatījās uz laiku, kad "Ferrari" rindās brauca kopā ar leģendāro Mihaelu Šūmaheru.

Barikello "Ferrari" komandai pievienojās 2000. gada sezonā, kad Šūmahers pirmo reizi kopā ar slaveno Itālijas vienību izcīnīja čempiona titulu. Viņš "Ferrari" pārstāvēja līdz pat 2006. gada sezonai, kad brazīlieti nomainīja viņa tautietis Felipe Masa.

51 gadu vecais brazīlietis neslēpa, ka Šūmahers bija talantīgāks pilots par viņu, tomēr viņš arī uzsvēra, ka Šūmahers kopā ar "Ferrari" bija četrus gadus ilgāk.

"Allaž esmu teicis, ka viņš bija labāks. Par to nav šaubu. Bet viņš komandā bija jau kopš 1996. gada. Protams, arī [tā laika komandas vadītājs] Žans Tods viņu uzskatīja par savu dēlu. Līdz ar to kādam citam pilotam bija grūti ienākt komandā un pieprasīt brīvību," atminējās Barikello.

Gadu gaitā izskanējušas arī runas, ka Barikello līgumā bijis punkts, kas viņam liedzis cīnīties ar Šūmaheru. Lai arī abu pilotu laikā "Ferrari" ne reizi vien tika pieredzēti brīži, kad Barikello saņēma norādi Šūmaheru palaist garām, brazīlietis noliedza, ka viņa līgumā būtu bijis iestrādāts šāds nosacījums. "Ferrari" gan to esot gribējuši.

"Es negrasījos to parakstīt. Manā līgumā tāda nosacījuma nebija. Sevis labad es piekritu daudziem nosacījumiem, bet bija arī punkti, kuriem nepiekritu. Dažiem nosacījumiem piekritu, jo jutu, ka tur augu. Sešu gadu laikā redzēju, ka attīstos, un jutu, ka mans laiks tuvojas," stāstīja brazīliešu pilots.

Šūmahera un Barikello attiecības vismaz publiskajā telpā allaž izskatījās labas, vai vismaz neitrālas. Katrā ziņā viņu attiecības nebija salīdzināmas ar, piemēram, Niko Rosberga un Luisa Hamiltona nepatiku vienam pret otru ("Mercedes" laikos) vai arī Airtona Sennas un Alana Prosta konfliktu. Barikello atzīst, ka Šūmaheru uzskata par draugu, tomēr kā komandas biedrs vācietis neesot bijis pats atsaucīgākais.

"Es sadraudzējos ar visiem komandas biedriem. Mihaels nav izņēmums. Bet viņš nekad nebija atbalstošs. Viņš nekad nepiedāvāja palīdzību, līdz ar to es arī neprasīju. Mihaels bija citādāks. Varētu pat teikt, ka viņa darba ētika bija mazliet naiva," atminējās Barikello.

"Bija reizes, kad mēs pabeidzām komandas sanāksmi un viņi sāka atsevišķu sapulci tikai ar Mihaelu. Tad es vienkārši aiznesu savu krēslu un sēdēju citur.

Galu galā es sapratu, ka komanda bija viņa."

Barikello pēc 2006. gada sezonas pārcēlās uz "Honda" vienību, kas 2009. gadā pārtapa par vienu no visu laiku lielākajiem vienas sezonas pārsteigumiem "Brawn GP". Par nelaimi Barikello, arī tur viņš atradās talantīgāka pilota ēnā, jo šajā sezonā par čempionu kļuva brits Džensons Batons. Savas karjeras divus noslēdzošos gadus (2010. un 2011. gada sezonu) Barikello pavadīja leģendārās "Williams" vienības rindās. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu