VIDEO Jaunības svētki: kā pilngadība tiek svinēta Latgalē (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video.

Daudzviet pasaulē pilngadības sasniegšana ir viens no nozīmīgākajiem cilvēka dzīves notikumiem. Šie svētki ir oficiāli atzīti un tiek svinēti ar īpašām ceremonijām. Arī Latvijā 18 gadu sliekšņa sasniegšana ir īpašs notikums jauniešiem, un Latgalē ir pat saglabājusies īpaša tradīcija "Jaunības svētki". Tajos godina pilngadību sasniegušos. Kā tieši – skaties video!

Katru gadu, parasti vasarā, vairākās Latgales pilsētās un ciemos tiek svinēti "Jaunības svētki", tajos sumina 18 gadu vecumu sasniegušos iedzīvotājus.

Video: Jaunības svētki: kā pilngadība tiek svinēta Latgalē

Parasti jaunieši ar ģimenes locekļiem un draugiem tiek aicināti ierasties uz īpaši viņiem veidotu pasākumu, kurā tiek svinēts pieaugušo dzīves sākums. Sanākušie ciemiņi tiek aicināti ar ziediem un dāvanām apsveikt gaviļniekus.

Pilngadības svētki tika ieviesti Padomju Latvijas laikos ap 1960. vai 1970. gadiem kā alternatīva vieniem no baznīcas svētkiem – iesvētībām. Šie svētki tika svinēti ne tikai Latgalē, bet arī plašāk Latvijā, kā, piemēram, Talsos.

Mūsdienās šī tradīcija ir saglabājusies pārsvarā Latgalē. Mūsdienās svētki ir pārdēvēti par Jaunības svētkiem, lai izceltu galveno svinību nozīmi – pāreju no bērnības uz pieaugušo dzīvi.

Šī gada TVNET GRUPA vasaras skolas #MediaMakers žurnālistikas skolas dalībniece Megija devas uz Kārsavu, kur tika sveikti astoņpadsmit 2005. gadā dzimuši Kārsavas pilsētas un Malnavas pagasta iedzīvotāji. Lai uzzinātu vairāk par to, kā tiek svinēti Jaunības svētki, noskaties video!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu