Kurzemē atklāta Latvijā jauna sēņu suga

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ritvars Rekmanis/DAP

Slīteres Nacionālajā parkā starp Košragu un Pitragu ir atklāta Latvijā jauna sēņu suga "Irpicodon pendulus", informēja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) vecākā komunikācijas speciāliste Ilze Reinika.

Iedzeltenās krāsas sēni, kas atgādina "žabo ar zobiņiem", pamanīja un noteica DAP speciālists Ritvars Rekmanis un vietējais iedzīvotājs Pēteris Dambergs, sēnes sugu apstiprināja mikologi Ivars Leimanis un Diāna Meiere. Lai suga tiktu iekļauta Latvijas sēņu sarakstā, jāievāc sēnes paraugs un jānogādā Latvijas Nacionālajā dabas muzejā.

Rekmanis skaidro, ka jauno sēņu sugu atklājis nejauši, ejot pārgājienā pa zvēru taku. Kopā ar citiem pārgājiena dalībniekiem pamanījuši neparastu piepi uz priedes stumbra teju divu metru augstumā.

"Šādu sēni agrāk nebiju redzējis, tādēļ vairākkārt to nofotografēju. Kopā ar Dambergu meklējām līdzīgus sēņu attēlus internetā, kas palīdzētu identificēt sugu. Sugai neatradu latvisko nosaukumu, tāpēc radās aizdomas, ka tā varētu būt līdz šim neatklāta suga Latvijā," stāstījis Rekmanis.

Viņš aizsūtījis fotogrāfijas diviem mikoloģijas ekspertiem, kuri apstiprinājuši pareizi noteikto sugu.

Foto: Ritvars Rekmanis/DAP

Sugu pirmo reizi rakstos minējis čehu mikologs Ždeneks Pozars 1966.gadā. Sēne visbiežāk konstatēta Skandināvijas valstīs - Zviedrijā un Norvēģijā. Ir zināmas arī atradnes Kanādā, Skotijā, ASV, Krievijā, Somijā, Vācijā, Čehijā, Francijā, Dānijā, Šveicē un Polijā. Šajās valstīs ziņojumu skaits ir neliels, jo sēnes augļķermenis veidojas augstu kokā uz stumbra vai zariem. Sēne pārsvarā aug uz mirušas parastās priedes koksnes, bet sastopama arī uz dzīviem kokiem. Augšanas augstums var būt no diviem līdz 14 metriem. Internetā norādīts, ka Igaunijā suga konstatēta trīs reizes, par Lietuvu informācijas nav.

Slīteres Nacionālais parks šogad svin simts gadus kopš tā pirmsākuma - Šlīteres dabas pieminekļa - izveides.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu