Netanjahu turpinās militāro spiedienu pret "Hamās", neņemot vērā ķīlnieku tuvinieki lūgumus atgriezties pie sarunu galda

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu. Foto: Reuters/ScanPix

Izraēla turpinās militāro spiedienu pret grupējumu "Hamās", lai gan teroristiskās organizācijas pārvaldītajā Gazas joslā turēto ķīlnieku tuvinieki lūdz atgriezties pie sarunu galda pēc tam, kad Izraēlas karavīri nejauši nogalināja trīs ķīlniekus Gazas joslā, paziņoja Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu.

Netanjahu pauda nelokāmu pārliecību, ka jebkādu jaunu sarunu panākumus var kaldināt ar militāru spēku.

"Ar dziļām sērām es vēlos precizēt: militārs spiediens ir nepieciešams gan tādēļ, lai atgūtu nolaupītos, gan tādēļ, lai gūtu uzvaru pār mūsu ienaidniekiem," paziņoja Izraēlas premjerministrs.

"Vadlīnijas, ko dodu sarunu komandai, ir balstītas šajā spiedienā, un bez tā mums nekā cita nav," viņš piebilda.

"Hamās" sestdien paziņoja, ka "nesāks nekādas sarunas par cietumnieku apmaiņu, ja vien pilnībā netiks izbeigta agresija pret mūsu cilvēkiem".

Izraēlas armija ir apstiprinājusi, ka trīs ķīlniekiem bija balts karogs un viņi lūdza palīdzību ivritā, tomēr kļūdas pēc Izraēlas karavīri viņus nošāva.

Ķīlnieku nogalināšana izraisījuši protestus Izraēlā, un joprojām "Hamās" gūstā esošo ķīlnieku tuvinieki bažījas, ka viņu tuvinieki arī varētu ciest, un aicināja Netanjahu atgriezties pie sarunu galda.

"Hamās" pagājušajā mēnesī nedēļu ilgā pamiera laikā atbrīvoja vairāk nekā 100 no 250 izraēliešiem un ārvalstniekiem, kurus kaujinieki sagrāba 7.oktobra uzbrukumos, pretī saņemot 240 palestīniešus.

Izraēla iepriekš bija paziņojusi par astoņu citu ķīlnieku bojāeju.

Trīs ķīlnieku nejaušu nogalināšanu kritizēja arī Izraēlas atbalstītājas ASV amatpersonas. ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins, kurš apmeklēs Izraēlu Tuvo Austrumu vizītes laikā, plāno ne tikai uzsvērt Vašingtonas atbalstu sabiedrotajai, bet arī "runāt par pasākumiem, kurus Izraēla veic, lai mazinātu kaitēju civiliedzīvotājiem".

Jau vēstīts, ka 7.oktobrī "Hamās" sarīkoja slaktiņu Izraēlā, noslepkavojot vairāk nekā 1200 cilvēku, no kuriem absolūtais vairākums bija civilpersonas. Vēl aptuveni 240 cilvēkus, tajā skaitā sievietes, bērnus un sirmgalvjus, teroristi sagrāba par ķīlniekiem un aizveda uz Gazas joslu.

Izraēla uz "Hamās" uzbrukumu reaģēja, uzsākot Gazas joslas masveida bombardēšanu, bet vēlāk izvērsa arī sauszemes operāciju. Izraēla paudusi gatavību pēc pamiera beigām atsākt intensīvu operāciju Gazas joslā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu