Diplomāts: Latvijai jāpamēģina kļūt par ANO Drošības padomes locekli (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Lūka / LETA

Ja Latvijai ir iespēja šajos juku laikos starptautiskā līmenī runāt par jautājumiem, kas ir svarīgi mums pašiem un mūsu partneriem un sabiedrotajiem, tad tas noteikti ir jāizmanto, intervijā savu pārliecību pauda Latvijas pastāvīgais pārstāvis ANO no 2001. līdz 2005. gadam Gints Jegermanis.

Atbildot uz to, vai Latvijai ir svarīgi kļūt par ANO Drošības padomes nepastāvīgo locekli, Jegermanis sacīja, ka uz to var raudzīties no dažādiem skatu punktiem.

Viens būtu reģionālais redzējums, uzdodot jautājumu, ja to paveica lietuvieši un igauņi, kādēļ latviešiem nepamēģināt.

Otrs aspekts esot tāds, ka Skandināvijas valstis ļoti mērķtiecīgi sadarbojas un strādā ANO drošības struktūrās, meklējot iespējas, lai nepārtraukti kāda no Ziemeļvalstīm būtu Drošības padomes nepastāvīgā locekle.

Visas šīs valstis ir sapratušas, ka dalība Drošības padomē dod iespēju gan aizstāvēt savas intereses, gan dot savu pienesumu starptautiskajai politiskajai dienaskārtībai, uzsver Jegermanis.

"Ja mēs raugāmies uz Drošības padomi, tad tā ANO sistēmā ir galvenais galds. Ja mums ir ambīcijas diplomātijā, tad, sēžot pie šī galda, Latvija var būtiski vairot savu starptautisko atpazīstamību," uzskata diplomāts.

Viņš arī norāda, ka šobrīd pasaule piedzīvo pārmaiņas. To atzīst gan Ķīnas Komunistiskās partijas ģenerālsekretārs Sji Dziņpins, gan ASV prezidents Džo Baidens.

Vienlaikus, pēc Jegermana domām, šobrīd izskatās, ka Amerikas "hegemonijas" laiks ir beidzies, un nav zināms, kā lietas izskatīsies nākotnē.

"Ja mēs ar savu balsi Eiropas Savienības un NATO kopkorī varam palīdzēt starptautisko kārtību pilnveidot, tad kāpēc šo iespēju neizmantot," savu pārliecību pauž diplomāts.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu