"New York Times": Notiek darbs pie pagaidu pamiera Gazas joslā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Izraēlas kareivis Gazā.
Izraēlas kareivis Gazā. Foto: Reuters/ScanPix

Sarunvedēji izstrādājuši Izraēlas un teroristu grupējuma "Hamās" vienošanās projektu, kas Gazas joslā paredz divu mēnešu pamieru un vairāk nekā 100 Izraēlas ķīlnieku atbrīvošanu, vēsta laikraksts "New York Times", atsaucoties uz Savienoto Valstu amatpersonām.

Dokumenta projekta darba variantā mēģināts apvienot abu pušu priekšlikumus, un to plānots saskaņot svētdien karojošo pušu un starpnieku ASV, Ēģiptes un Kataras sarunās.

Vienošanās rezultātā no Izraēlas cietumiem varētu tikt atbrīvoti palestīniešu cietumnieki, kā arī palielinātas palīdzības piegādes Gazas joslai.

Ierosinātā divu mēnešu pauze būtu garākā patlabanējā kara gaitā, tomēr tas arī nav pastāvīgs pamiers, ko vēlas panākt "Hamās".

Sarunvedēji ir "piesardzīgi optimistiski par iespēju, ka gala vienošanās ir sasniedzama", sacīja ASV amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas.

Pirmajā fāzē kaujas tiktu apturētas uz 30 dienām, bet "Hamās" būtu jāatbrīvo sievietes, seniori un ievainotie ķīlnieki, vēsta laikraksts.

Vienlaikus abas puses risinātu sarunas par otro fāzi, kurā nākamo 30 dienu laikā tiktu atbrīvoti vīrieši un karavīri.

ASV prezidents Džo Baidens uz sarunām svētdien Parīzē ar Izraēlas, Ēģiptes un Kataras pārstāvjiem nosūtījis Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktoru Viljamu Bērnsu.

Tiesa, ir vairāki neskaidri punkti, arī par to, cik daudzus palestīniešu ieslodzītos Izraēlai būtu jāatbrīvo.

ASV valdības amatpersonas cer, ka Izraēla pēc divu mēnešu pamiera neatsāks karadarbību, kāda tā notiek šobrīd.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu