Lietuvā drošības iestādes izmeklē bijušā prezidenta Paksa znota darījumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Lietuvas Valsts drošības departaments izmeklē bijušā valsts prezidenta Rolanda Paksa znota un biznesa partera Aivara Stumbra darījumus, kas varētu apdraudēt Lietuvas nacionālo drošību, noskaidroja Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas LRT pētnieciskie žurnālisti.

LRT vēsta, ka izmeklēšanas dēļ Stumbra biznesa projekti ir iesaldēti.

Kā ziņo LRT, 2023.gadā Stumbram piederošas enerģētikas kompānijas "Energijos parkai" un "Energijos turto investicijos" pieteicās parakstīt nodomu protokolu par pievienošanos Lietuvas valsts elektroenerģijas pārvades sistēmu operatora "Litgrid" tīklam, tomēr darījums tika noraidīts iespējama nacionālās drošības apdraudējuma dēļ.

Valdības birojā LRT informēja, ka 2023.gada 19.oktobrī Nacionālajai drošībai kritiski nozīmīgu objektu aizsardzības koordinācijas komisija secināja, ka "Litgrid" plāns parakstīt nodomu protokolu ar divām kompānijām apdraud Lietuvas nacionālās intereses. Mēnesi vēlāk secinājumus apstiprināja Lietuvas valdība.

Kā vēsta LRT, nacionālās drošības apdraudējumu rada Stumbra saites ar Krievijas pilsoni Vasiliju Fedorinu, kurš tiek uzskatīts par saistītu ar Kremli. Domājams, ka Krievijas pilsonis varētu būt palīdzējis Stumbram biznesa darījumos.

Pakss no Lietuvas prezidenta amata tika atcelts 2004.gadā saistībā ar apsūdzībām Lietuvas pilsonības piešķiršanā un slepenas informācijas izpaušanā savam prezidenta vēlēšanu kampaņas galvenajam finansētājam, Krievijas pilsonim uzņēmējam Jurijam Borisovam. Kopš tā laika viņš nedrīkstēja kandidēt Lietuvas Seima un prezidenta vēlēšanās, bet divas reizes tika ievēlēts Eiropas Parlamentā. 2022.gadā viņa tiesības kandidēt tika atjaunotas.

Stumbrs 2004.gada jūlijā apprecējās ar Paksa meitu Ingu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu