Izraēlas armija applūdina "Hamās" izmantotos tuneļus Gazas joslā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Izraēlas armija otrdien paziņoja, ka tā applūdina Gazas joslas tuneļus, lai iznīcinātu pazemes tuneļu tīklu, kuru kaujinieku grupējums "Hamās" izmantojis uzbrukumu veikšanai pret Izraēlu.

"Tā ir daļa no instrumentiem, kurus Izraēlas Aizsardzības spēki lieto, lai neitralizētu "Hamās" pazemes tuneļu tīkla draudus," paziņoja armija, apstiprinot mediju ziņas.

Kad 7.oktobrī sākās karš starp Izraēlu un "Hamās", Gazas joslā bija 1300 tuneļi ar kopējo garumu vairāk nekā 500 kilometru, liecina ASV Vestpointas militārās akadēmijas pētījums. Izraēlas armija šo tuneļu tīklu ir nodēvējusi par "Gazas metro".

Izraēlas armija ir solījusi iznīcināt šos tuneļus pēc "Hamās" 7.oktobra uzbrukuma Izraēlas dienvidos, kura gaitā "Hamās" teroristi noslepkavoja apmēram 1140 cilvēkus, pārsvarā civiliedzīvotājus, un sagrāba aptuveni 250 ķīlniekus, aizvedot viņus uz Gazas joslu.

Izraēla uzskata, ka Gazas joslā vēl atrodas 132 ķīlnieki, no kuriem vismaz 28 ir nogalināti. Izraēlas armija ir paziņojusi, ka daudzi no "Hamās" sagrābtajiem ķīlniekiem ir turēti vai vēl tiek turēti tuneļos.

Daži Izraēlas mediji decembrī ziņoja, ka armijai ir nodoms applūdināt tuneļus ar jūras ūdeni, iesūknējot to no Vidusjūras. Eksperti ir brīdinājuši, ka šis variants ir bīstams un rada milzu riskus Gazas joslas civiliedzīvotājiem.

"Tas izraisīs smagus bojājumus jau tā trauslajai ūdensapgādes un kanalizācijas infrastruktūrai Gazā," decembrī brīdināja ANO humānās palīdzības koordinatore palestīniešu teritorijām Linna Heistingsa. "Ir pat risks, ka ēkas un ceļi sagrūtu palielināta spiediena un jūras ūdens iefiltrēšanas dēļ."

Armija otrdien paziņoja, ka ir rīkojusies uzmanīgi, lai "nesabojātu rajona gruntsūdeņus". "Ūdens sūknēšana tika veikta tikai piemērotos tuneļu maršrutos un vietās, pielāgojot darbības metodi katram gadījumam."

Tuneļu labirints sākotnēji tika izmantots, lai apietu Izraēlas īstenoto Gazas joslas blokādi pēc "Hamās" nākšanas pie varas 2007.gadā, nelegāli ievedot no Ēģiptes vai izvedot uz turieni cilvēkus, preces un ieročus.

"Hamās" paplašināja tuneļu tīklu pēc 2014.gada kara pret Izraēlu un to izmantoja, lai veiktu raķešu uzbrukumus Izraēlai no dažādām vietām Gazas joslā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu