"Esam brīvībā!" Grupa "Bi-2" uzrunā fanus pēc izvairīšanās no deportēšanas uz Krieviju (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Би-2/"X"

Pēc tam, kad Taizemes premjerministrs un drošības struktūru vadītāji pieņēma lēmumu aizturēto krievu un baltkrievu rokgrupas "Bi-2" mūziķu lietā, grupa nākusi klajā ar publisku paziņojumu.

Grupa vietnē "X" paziņojuši: "Esam brīvībā!" Teksta turpinājumā viņi izteica pateicību visiem iesaistītajiem, tostarp arī vēstniecībām.

"Mēs ejam tālāk! "Bi-2" plānotie koncerti notiks kā paredzēts," rakstīja grupa. 

Nākamo divu mēnešu laikā grupa apmeklēs Dubaiju, Viļņu, Varšavu, Dublinu, Londonu.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka "Bi-2" dalībniekus Taizemes varasiestādes aizturēja mūziķus un viņu pārstāvjus uzreiz pēc koncerta Puketā 24. janvārī, bet 26. janvārī tiesā viņiem tika piemērots naudas sods saistībā ar apsūdzībām par nelikumīgu uzstāšanos. Sodu viņi nekavējoties samaksāja.

"Bi-2" dalībnieki minēja, ka aizturēšanas iemesls bija "nepareizi organizatoru sagatavoti dokumenti", tomēr, viņuprāt, ne mazāk būtisku lomu nospēlēja ārējs spiediens, kura iemesls ir mūziķu uzskati un nostāja. "Bi-2" atklāti iestājās pret karu ar Ukrainu.

"No mums netika iekasētas nekādas papildu maksas. Situācija un troksnis ap notikušo liecina, ka ārējam spiedienam bija nozīmīga loma mūsu aizturēšanā. Mēs zinām, ka šī spiediena iemesli ir mūsu mākslinieciskā izpausme, mūsu uzskati, mūsu nostāja."

Taizemes migrācijas policija grupu nedēļu aizturēja, līdz 31. janvārī grupas advokāts paziņoja, ka visi "Bi-2" dalībnieki lido uz Izraēlu.

Iepriekš kļuva zināms, ka no Taizemes uz Izraēlu aizlidojis "Bi-2" līderis Igors Bortņiks (Leva). Viņam ir Izraēlas pilsonība.

Grupas advokāts arī komentēja, ka Krievija pieprasījusi deportēt trīs mūziķus, kuriem ir tikai viena, Krievijas, pilsonība. Pēc "Meduza" teiktā, šie trīs mūziķi bijuši basģitārists Maksims "Litmusu" Andrjuščenko, ģitārists Andrejs Zvonkovs un viestaustiņinstrumentālists Gļebs Koļadins.

Laikā, kad grupa vēl atradās aizturēšanā, Krievijas ģenerālkonsuls Puketā Vladimirs Sosnovs paziņoja, ka mūziķi jānogādā Bangkokā "vēlākai izraidīšanai".

"RIA Novosti" norādīja, ka izraidīšana saskaņā ar Taizemes likumiem tiek veikta ar tiešo lidojumu uz valsti, kurā izdota pase.

Ar mūziķiem draugos esošais politiķis Dmitrijs Gudkovs apgalvoja, ka ģenerālkonsuls Sosnovs personīgi piezvanījis uz migrācijas departamentu un pieprasījis, lai mūziķi pēc soda nomaksas nevis tiktu atbrīvoti, bet gan deportēti uz Krieviju.

Pēc Gudkova teiktā diplomāts iepriekš Taizemes varas iestādēm nosūtījis to mūziķu "melno sarakstu", kuru uzstāšanos Krievijas varas iestādes vēlas aizliegt, kā arī deportēt viņus uz Krieviju.

"Bi-2" grupa konsekventi ieņēmusi karu nosodošu pozīciju.

2022. gada pavasarī mūziķi saskārās ar vairāku koncertu atcelšanu Krievijā, jo viņi 28. aprīlī atteicās uzstāties Omskā uz Putinu slavinoša reklāmkaroga fona.

2023. gada maijā "Bi-2" sociālajā tīklā "Instagram" rakstīja, ka neatgriezīsies Krievijā (grupa tobrīd atradās ārzemju turnejā), sakot, ka "viss, ko Putina Krievija šobrīd izraisa, [ir] tikai naids un riebums".

Divas nedēļas pēc tam Tieslietu ministrija pasludināja mūziķus par "ārvalstu aģentiem".

Tomēr grupai un komandai izdevies nokļūt Izraēlā un izvairīties no deportēšanas, atstājot Krievijas ģenerālkonsulu ar garu degunu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu