Putins sola drīzumā apmeklēt Baškortostānu, kur nesen notika lieli protesti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien paziņoja, ka viņš drīz apmeklēs Baškortostānas Republiku, kuru nesen satricināja protesti.

Putins videokonferencē paziņoja, ka ir pieņēmis Baškortostānas vadītāja Radija Habirova uzaicinājumu apmeklēt republiku.

"Mēs tiksimies viens ar otru un runāsim par jautājumiem, kas attiecas uz republikas attīstību tuvākajā nākotnē," sacīja Putins.

Viņš pateicās par uzaicinājumu, runāja par baškīru viesmīlību un kultūru, kā arī par viņu "labo ekonomisko attīstību", bet nepieminēja protestus.

Baškortostānā janvāra vidū notika nopietnas sadursmes starp policiju un protestētājiem. Protesti sākās Baimakas pilsētā, kur vietējam vides aktīvistam Failam Alsinovam tika piespriests četru gadu cietumsods.

37 gadus vecais Alsinovs iepriekš bija vadījis protestus pret vietējā kaļķakmens kalna apgūšanu kalnrūpniecībā. Viņš arī atbalstīja lielākas autonomijas piešķiršanu Baškortostānai un baškīru valodas aizsardzību.

Prāvas laikā Alsinovs tika apsūdzēts par "rasistiskiem izteikumiem" un kūdīšanu uz naidu. Viņa atbalstītāji to uzskatīja par ieganstu Alsinova apklusināšanai.

Protesti vēlāk izplatījās uz citām Baškortostānas pilsētām, un to dalībnieki arvien vairāk vērsās pret republikas vadītāju Habirovu, apsūdzot viņu korupcijā un pieprasot viņa atkāpšanos. Alsinova tiesas prāva notika pēc Habirova ierosmes.

Protestus apspieda policija.

Divus mēnešus pirms Krievijas prezidenta vēlēšanām Kremlis nevēlas komentēt šo lietu un noliedz, ka protesti Baškortostānā bijuši plaši.

Putins mēģina uzturēt stabilitātes šķietamību pirms vēlēšanām, neraugoties uz pilna apjoma karu pret Ukrainu, kas notiek jau gandrīz divus gadus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu