Īrijas basketbolistes kvalifikācijas mačā Rīgā atsakās paspiest roku Izraēlas komandai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "YouTube" video.

Īrijas sieviešu basketbola izlase atteicās paspiest roku Izraēlas sportistēm pirms "EuroBasket 2025" kvalifikācijas spēles Rīgā 8. februārī, ziņo BBC.

Izraēlas spēlētāja Dora Sāra pirms spēles intervijā sacīja, ka Īrijas komanda ir "diezgan antisemītiska".

Uz šiem apgalvojumiem "Basketball Ireland" atbildēja, ka Izraēlas pārstāves teiktais ir "aizkaitinošs un pilnīgi nepatiess".

Īrijas spēlētājas pirms spēles, kurā Izraēla uzvarēja ar 87:57, savas himnas laikā nostājās pie komandas soliņa, nevis laukuma centrā, kā tas ir ierasts.

"Basketball Ireland" jau dienās pirms mača atzina, ka komanda nepiedalīsies "tradicionālajos pirmsspēles pasākumos".

Izraēlas treneris Šarons Drukers pēc šī paziņojuma un Īrijas spēlētāju paustajām bažām par piedalīšanos spēlē sacīja, ka Īrija "nerespektē" spēles tradīciju.

"Basketball Ireland" par Sāras komentāriem ir ziņojusi Eiropas basketbola vadošajai organizācijai "Fiba Europe".

Mačs, kas tika pārcelts uz Rīgu Gazā notiekošā kara dēļ, notika, neskatoties uz to, ka "Basketball Ireland" saņēma spiedienu boikotēt maču.

Nedēļas sākumā "Basketball Ireland" izpilddirektors Džons Fīhans sacīja, ka Īrijas komandai draudēs lieli naudas sodi un izslēgšana no sacensībām, ja komanda boikotēs maču ar Izraēlu.

Viņš sacīja, ka boikots "iznīcinās mūsu sieviešu starptautisko dalību uz nākamajiem 10 gadiem".

"Basketball Ireland" pirmsspēles paziņojumā rakstīts: ""Basketball Ireland" vakar informēja "Fiba Europe", ka, ņemot vērā Izraēlas spēlētāju un treneru personāla nesenos komentārus, tostarp aizkaitinošo un pilnīgi nepatieso apsūdzību antisemītismā, kas publicēts oficiālajā Izraēlas vietnē, mūsu spēlētājas nepiedalīsies tradicionālajās pirmsspēles tradīcijās ar mūsu nākamajām pretiniecēm.

Tas ietver dāvanu apmaiņu, formālus rokasspiedienus pirms vai pēc spēles, mūsu spēlētājas tā vietā Īrijas himnas laikā stāvēs rindā pie mūsu soliņa, nevis laukumā.

"Basketball Ireland" pilnībā atbalsta mūsu spēlētājas un viņu lēmumu."

ASV dzīvojošā studente Sāra intervijā Izraēlas Basketbola asociācijas mājaslapā sacīja: "Ir zināms, ka viņas ir diezgan antisemītiskas un tas nav noslēpums, un varbūt tieši tāpēc gaidāma sīva spēle.

Mums jāparāda, ka esam labākas par viņām, un jāuzvar. Par to runājam savā starpā. Zinām, ka viņi mūs nemīl, un šajā spēlē tāpat kā vienmēr atstāsim laukumā sevi visu."

"Hamās" uzbrukumos Izraēlas dienvidos pagājušā gada 7. oktobrī tika nogalināti aptuveni 1300 cilvēku.

Izraēlas sāktajā karā ir nogalināti vairāk nekā 27 700 palestīniešu un vismaz 65 000 cilvēku ir ievainoti, ziņo "Hamās" pārvaldītā veselības ministrija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu